latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:38 ⇒ 02/06/2020 | 09:05 | Аутор: РТРС

БиХ отворила границе са регионом; Колоне на граничним прелазима (ВИДЕО)

Након забрана проузрокованих пандемијом, границе БиХ отворене су за путнички саобраћај према Хрватској, Србији и Црној Гори. За остале земаље остају на снази досадашња правила – пословни разлози, уз позив правног лица из БиХ или смрт члана породице, али и тест навирус корона , не старији од 48 часова. Отварање граница створило је гужве, нарочито према Хрватској.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

Вишечасовне гужве на граничном прелазу у Градишци обиљежиле су први дан отварања границе за путнички саобраћај. Путници су због вируса корона по неколико мјесеци чекали да пређу границу, а сада морају поново да чекају.

Из Граничне полиције БиХ кажу да се ствара велика гужва јер су у Хрватској и даље на снази оштре мјере.

- Код њих је ситуација још ванредна, нису ништа олабавили мјере по питању уласка грађана БиХ у Хрватску и врше додатне провјере што прави одређене гужве и застоје када је у питању улазак у Републику Српску, па се то одражава и на излазак из БиХ - наглашава Игор Кајт, командир Граничне полиције Градишка.

На граници са Србијом мања је гужва. Границу на Рачи први су прешли они који мјесец или два нису видјели породицу са друге стране Дрине.

Много значи за народ са обје стране границе и економски и културолошки и свакако. Надам се да неће више да се затворе.

До данас није било покушаја да се пређе граница, кажу из Граничне полиције, јер су се грађани придржавали прописа.

- Тренутно је мало појачан интензитет саобраћаја у одређеним моментима нема гужве, али зна бити задржавања до неких 20 минута - истакао је инспектор за граничну контролу Предраг Сантрач.

До краја седмице и авиони ће да полете преко границе са регионом. Први авион који ће редовном линијом слетјети на бањалучки аеродром долази из Београда.

- Од сутра фактички, пушта се поново комерцијални путнички саобраћај у БиХ, одлуком Савјета министара, први лет у петак Ер Србија, Београд - Бањалука. Када би могли остали летови да буду? Наставак операција даљих и повећање броја операција очекујемо у августу - истакао је Милан Рачић, директор аеродрома Бањалука.

Авио-компаније и аеродроми претпрјели су велику штету током претходна два мјесеца и забрана летења због вируса корона, каже Рачић, а процјењује се да ће се промет и зарада вратити на ниво из 2019., тек за двије године.