latinica  ћирилица
02/06/2020 |  09:12 ⇒ 09:45 | Аутор: РТРС

Соба сјећања на Петра Кочића

Ако не знате како да искористите дан, ево препоруке! Новинар РТРС-а води нас у Собу сјећања на српског писца и народног трибуна Петра Кочића.

Соба сјећања налази се Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци. Отворена је у августу прошле године.

Соба је прилагођена 21. вијеку и на тај начин лик и дјело нашег великана, а и стање у тадашњој Босни су много "ближи" садашњим генерацијама.

Све то је постигнуто интерактивним приступом садржајима различитих формата, од фотографија и докумената, преко аудио и видео-записа, до холограма и виртуелне реалности. За поставку су заслужне Вања Шмуља и Споменка Кузмановић.

- Петар Кочић није био само књижевник, Кочић је био борац за људска права и кад кажем за људска права онда заиста мислим за правом свих људи који су живјели у то вријеме у БиХ. Он је заправо био против туђинске власти. Наша идеју за собу сјећања на Петра Кочића је била да се обједини све оно што је он радио и на пољу књижевности и на пољу политичког дјеловања, али и неке друге сфере живота. Имамо и један кутак који је посвећен породици, дјеци, Милки Кочић. Тако да грађу која је искориштена из 10 или 15 извоа из БиХ и Србије и мислим да је ово једна интегрисана представка живота и дјела Петра Кочића - истакао је Берислав Благојевић, библиотекар.

Соба сјећања на Петра Кочића  је отворена сваког радног дана од 8 до 15 часова.