latinica  ћирилица
02/06/2020 |  09:18 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Исплаћена минимална априлска плата за 22.000 радника у Српској

Влада Републике Српске исплатила је минималну априлску плату за 22.000 радника у Српској, а, да би и осталима на рачун било уплаћено 520 КМ, послодавци треба да што прије поднесу захтјев Пореској управи, пише данас "Глас Српске".
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук) -
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук)

Из Пореске управе Српске навели су да су до сада обрадили све пристигле захтјеве за исплату најниже плата за април.

- До сада смо обрадили захтјеве за исплату најниже плате за 22.000 радника и за те намјене потребно је издвојити више од 17 милиона КМ. Те податке смо прослиједили Министарству финансија Српске - речено је "Гласу" у Пореској управи.

У овој управи су нагласили да њени службеници раде у двије смјене и викендом, те да су због тога успјели и обрадити све пристигле захтјеве пореских обвезника са спискова надлежних министарстава, на којима су они којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу усљед епидемије вируса корона.

- С обзиром на то да је рок за подношење писане изјаве са захтјевом 10. јун и овом приликом позивамо пореске обвезнике који испуњавају услове, а који се тичу исплате најниже плате и доприноса за април, да поднесу Пореској управи писану изјаву са захтјевом на којем ће навести и текуће рачуне радника, а све како би што прије биле исплаћене плате за април за преостали број обвезника - наводе у Пореској управи.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да су сви захтјеви које им је након обраде прослиједила Пореска управа за исплату најниже плате одобрени и исплаћени.

- Све што је дошло од Пореске управе је исплаћено. Према тренутним подацима евидентно је да сви послодавци нису поднијели захтјеве за исплату најниже плате за април и то је главни разлог зашто сви радници нису добили још увијек ту плату. Много пута смо до сада апеловали на привреднике да поднесу захтјев за исплату априлског минималца, али очигледно да то још нису урадили сви - рекла је Видовићева за "Глас Српске".

Она је још једном апеловала да привредници што прије предају захтјеве Пореској управи за исплату најниже априлске плате јер њихови службеници раде и прековремено и викендом на обради тих докумената.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић истакао је да Пореска управа не треба више никога да моли да преда захтјев за исплату најниже плате за април.

- И ми смо обавијештавали људе да што прије поднесу захтјев за исплату априлског минималца. Ако поднесу захтјев добиће паре, а, ако не, неће. Ко не поднесе захтјев и идућих дана нема право да се љути. Нема смисла више за апеловањем и позивањем привредника - навео је Тривић.

Према рачуници Министарства привреде и предузетништва Српске, укупан број запослених који нису радили у априлу је 68.603.

- Укупне обавезе за минималну бруто плату за њих износе више од 53 милиона КМ - навели су раније из Владе Српске.