latinica  ћирилица
02/06/2020 |  12:30 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Мишић: Што прије поднијети захтјев за исплату минималних плата радницима

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас да је позитивна одлука Владе Српске да радницима којима је у априлу, због епидемије вируса корона био забрањен рад, буде исплаћена минимална плата од 520 КМ, те апеловала да послодавци што прије поднесу захтјев Пореској управи како би радници добили новац.
Ранка Мишић - Фото: РТРС
Ранка МишићФото: РТРС

- То је позитивна одлука колико год тај износ плате био мали. Та плата није ни близу довољне, али омогућава очување радних мјеста и да се послије епидемије настави радити у пуном капацитету. Она значи да се може преживјети мјесец када се није радило - рекла је Мишићева Срни.

Савез синдиката, подсјетила је она, учествовао је у креирању те одлуке с циљем да радници не буду отпуштени, да им буде повезан радни стаж, те да добију најнижу плату како би се након престанка епидемије вратили на радна мјеста и наставили да зарађују за себе и своју породицу.

- Са Владом смо радили на томе да обухват радника буде што већи и то је учињено. Веома је важно да је наше заједничко опредјељење било и да плата буде исплаћивана искључиво на рачун радника. Ту је настао проблем јер је један број послодаваца вјеровао да ће новац доћи њима и да ће они располагати новцем. То се неће десити - истакла је Мишићева.

Она је додала да су искуства у сличним ситуацијама са једним бројем послодаваца била веома лоша јер до радника није дошао износ који су били обавезни да им уплате, наводећи као примјер да велики број радника није добио 30 КМ као директно повећање плате које је држава обезбиједила кроз растерећење послодаваца.

- Плате за април су требале бити исплаћене до 1. јуна. У Министарству финансија су нам рекли да је новац обезбијеђен и захтијевамо од послодаваца да поднесу захтјев за исплату да би радници добили плату, те да се од тога не прави проблем на штету радника који чекају тих 520 КМ - навела је Мишићева.

Влада Републике Српске исплатила је минималну априлску плату за 22.000 радника којима је због епидемије вируса корона био забрањен рад.

Из Пореске управе Републике Српске су апеловали на послодавце који испуњавају услове за исплату најниже плате и доприноса за април да им поднесу захтјев до 10. јуна, када истиче рок.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да су сви захтјеви које им је након обраде прослиједила Пореска управа за исплату најниже плате одобрени и исплаћени, те апеловала да привредници што прије предају захтјеве Пореској управи.