latinica  ћирилица
02/06/2020 |  14:26 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Шулић: Много спорних ствари у Резолуцији ПД ПСБиХ

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић нагласио је да је у Резолуцији о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, много тога спорно, те да је представницима Републике Српске посебно засметало то да се не помињу жртве геноцида Срби, Јевреји и Роми.

- Морамо знати да је Назависна држава Хрватска, која није такозвана како је то стајало у самој резолуцији, имала државни пројекат да Србе, Јевреје и Роме исели, побије, а дио Срба покатоличи - нагласио је Шулић.

Он је додао да су антифашисти који су били и Срби, Хрвати и муслимани, поднијели жртве у Другом свјетском рату, али да се у Резолуцији говори само о тим жртвама које су настале као плод антифашистичке борбе, а не помињу се жртве које су настале због своје националне или вјерске припадности.

- У Јасеновцу, Дракулићу, Шарговцу, Старом Броду и многим другим мјестима су страдали Срби који нису били нужно антифашисти, већ су страдали јер су били српске националности и православне вјероисповјести - истакао је Шулић.

Према његовим ријечима, усташки поглавници, који су руководили Бањалуком 1941. године истицали су да су ријешили јеврејско питање, те да ти Јевјери нису били нужно антифашисти, што у овој резолуцији није наведено.

- Ми сматрамо да је то ревизионизам. Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ је амандмански дјеловао на ову резолуцију али су сви амандмани одбачени - рекао је Шулић.

Он је додао да је циљ СНСД-а био да та резолуција добије облик који ће бити у складу са Декларацијом о страдању Срба, Јевреја и Рома у НДХ, коју је усвојила Народна скупштина 2015. године, а коју су писали еминентни историчари.

- Резолуцију, коју је усвојио Представнички дом Парламента БиХ, ад хок су написали људи који нису историчари, али ове теме не смију бити плод дневно политичког поткусуривања на подручју БиХ које имамо из дана у дан - констатовао је Шулић.

Он је навео да резолуција или декларација представљају став једног парламента о неком историјском или неком другом политичком питању, те да ће ова резолуција, по најавама њених предлагача, бити послата у Савјет Европе и Европски парлемент као званичан став БиХ.

Шулић је истакао да се на слаже са тврдњама појединих посланика да је Народна скупштина овом сједницом изашла из оквира својих надлежности, те да Парламентарна скупштина БиХ по Дејтону има одређене ствари у свом домену, а да је Народна скупштина та која представља један дио БиХ.

Он је изјавио је да се у парламенту Српске јуче водила аргументована расправа о тој резолуцији, те да су се посланици и власти и опозиције много уљудније и боље понашали и опходили једни према другима.

Шулић је напоменуо да је тема сједнице изазивала посебну пажњу јавности у Републици Српској и БиХ, те да је била тешка за све, поготово за људе који су имали личне губитке у Другом свјетском рату.

- На трагу тога су били и сви посланици у Народној скупштини. Било је и инцидената, али посланици су се 95 одсто времена држали теме, односно тачке дневног реда, што је мене као предсједавајућег једног дијела сједнице посебно дојмило - рекао је Шулић за "Н1".

Говорећи о Приједлогу Пословника Народне скупштина Републике Српске о којем би требало да се расправља на наредној сједници, Шулић је нагласио да је циљ да се рад парламента учини ефикаснијим.

- Надам се да ћемо добити модернији и демократичнији пословник који ће дозволити демократску расправу али и кажњавати оне који се удаље од дневног реда и пређу у политиканство, вријеђање и све оно чему није мјесто у парламенту - рекао је Шулић.