latinica  ћирилица
02/06/2020 |  18:02 ⇒ 18:08 | Аутор: РТС

Три српске библиотеке на европском порталу

Три српске институције заузеле су мjесто на порталу "CreativesUnite" који на једном мjесту обједињује културни и креативни простор Европе.
Народна и Универзитетска библиотека РС - Фото: Facebook
Народна и Универзитетска библиотека РСФото: Facebook

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Удружење Адлигат/Библиотека Лазић и Народна и Универзитетска библиотека Републике Српске, допринијеле су порталу "CreativesUnite" са три пројекта.

Први обухвата дигитализоване књиге и новинске текстове Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" и Удружења Адлигат/Библиотека Лазић о епидемијама, заразним болестима и њиховом лечењу у периоду од половине XIX века до данас.

Доступни текстови нуде увид у ширу слику о овој тематици, на који начин се држава носила са овим проблемом, како се развијао медицински систем и које су мјере предузимане у различитим фазама епидемије.

Садржај је подијељен на новинске чланке и књиге и доступан на српском језику.

Наредни пројекат под називом "Стара Бањалука" настао је као резултат сарадње Народне и Универзитетске библиотеке Републике Српске и Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић". Дигитална колекција нуди увид у историју Бања Луке кроз штампу.

Више од 300 чланака на српском језику подељено је у десет тематских целина и сложено хронолошким редом.

Већина материјала објављена је у периодичним издањима из прве половине 20. века, док најстарији објављени чланак датира из 1887. године.

Трећи пројекат "Дигитална збирка Италија", настао је у сарадњи све три библиотеке као вид подршке италијанском народу у борби против коронавируса.

Ова дигитална колекција обухвата избор старих и вредних издања штампаних на италијанском језику.