latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:32 ⇒ 03/06/2020 | 09:10 | Аутор: РТРС

Одблокирана средства ММФ-а на рачунима за два-три дана (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ деблокирао је 330 милиона евра ММФ-овог кредита. За једногласно донесену одлуку о расподјели средстава Инструмента за брзо финансирање, министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда оцјенио је да се суштински не разликује од претходне двије.
Одблокирана средства ММФ-а - Фото: РТРС
Одблокирана средства ММФ-аФото: РТРС

Беванда каже да се и припрема буџета институција БиХ одвија под политичким притисцима.

Одлуком се утврђује расподјела повучених средстава ММФ-а у укупном износу од 265,2 милиона специјалних права вучења у протувриједности у КМ по важећем курсу на дан повлачења средстава. Алоцирање средстава Министарство финасија и трезора БиХ извршиће у складу са одлуком Фискалног савјета, потписаном у Писму намјере и Меморандуму о разумијевању, тако што ће 37,5 одсто припасти Републици Српској, 61,5 одсто Федерацији БиХ са њених 10 кантона и један одсто Брчко дистрикту.

Задовољан доношењем одлуке министар финасија и трезора БиХ констатује да је било исувише манипулација, којима је, како наводи, загађиван јавни простор, а да се данашња одлука ни у чему не разликује од предходне двије.

- У првој одлуци је значи било исто написано, без ових кантона, подчланак, 50 одсто Федерацији БиХ, 50 одсто кантонима. Фискално вијеће се дуго није могло састати, Новалић и Софтић потписали су писмо намјере без услова, без износа, који је послије удуплан. Све договорено на политичком нивоу, а послије, то је ствар надигравања и чини ми се, немојте погрешно схватити, обрачуна с Бевандом - нагласио је Вјекослав Беванда, министар финасија и трезора БиХ.

Беванда је рекао да је питање дана када ће се и буџет наћи пред министрима Савјета министара, али каже да се ни овај документ, који је крајем априла враћен из бх. Предсједништва, да би се прилагодио условима пандемије, припрема под политичким притисцима.

- Жао ми је што је притисак, не на мене, ја се могу носити с притиском, него су неиздрживи притисци на упосленицима који раде на томе. Са скоро 100 прорачунских корисника се врше додатне консултације - додао је Беванда.

На обиман дневни ред предвиђен за данашњу сједницу још на колегијуму је, каже Беванда, примједбе изнијела замјеница предсједавајућег Савјета министара Бисера Турковић, тако да данас није разматран ниједан приједлог из Министарства правде и Министарства безбједности, међу којима је ажурирана анализа спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина, те приједлози именовања из надлежности Савјета министара, између осталих и за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ.