latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:35 ⇒ 03/06/2020 | 09:10 | Аутор: РТРС

Радончић поднио неопозиву оставку на мјесто министра безбједности БиХ (ВИДЕО)

Министар безбједности Фахрудин Радончић, како је и најавио, данас је поднио неопозиву оставку.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

Разлога су три, како је рекао, а односе се на мигранате, функционисање власти у БиХ и аферу "Респиратори" у Федерацији. О подношењу неопозиве оставке колеге министре обавјестио је на крају данашње сједнице Савјета министара.

Први разлог подношења оставке Фахрудина Радончића на мјесто министра безбједности је, како каже, неслагање са СДА у рјешавању мигрантске кризе, нарочито у случају Пакистана, гдје су високопозиционирани функционери СДА стали на страну пакистанског амбасадора, што је, каже Радончић, нечувено. А други разлог је афера "Респиратори", тешка више од 10 милиона марака, која, како каже, мора да има судски епилог, без обзира на исход и ко је тачно крив. Уз све то, недопустив је притисак на правосудне органе, каже Радончић. Нефункционисање коалиције СДА - СНСД - ХДЗ, додаје, трећи је разлог, а сматра да његова оставка неће мијењати политичке односе на нивоу БИХ.

- Не пада ми на памет да се бавим кривицом /премијера ФБиХ Фадила/ Новалића, али принципијелно не могу као министар безбједности да прихватим опцију да се на један једностраначки, понекад и националистички начин пријети комплетном правосуђу БиХ - нагласио је Радончић.

Он је на крају сједнице Савјета министара, како је и најавио, поднио оставку. Замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда, жали због Радончићеве оставке иако су, каже, често различито гласали, али се, додаје, нису ваљали у блату. У Савјету министара је био јасан игроказ, каже Беванда, нарочито када су у питању именовања.

- Сви министри у Савјету министара имају своје замјенике. Човјек може бити болестан и ако нема замјеника не може доћи на Парламент, на сједници Предсједништва присуствовати, ни било гдје. Ја мислим да ће се то осјетити, то је мој став. Не желим да то буде тако, али мислим да ће се осјетити јер је Радончић изузетно квалитетно радио и храбро свој посао - истакао је Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора у Савјету министара.

Оставка Фахрудина Радончића представља обрачун у оквиру бошњачке политичке елите, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Радончић је и сам рекао да је у питању проблем са мигрантима и неслагања са СДА, каже Додик, што се, додаје, видјело и прије мјесец дана на Предсједништву.

- То мјесто свакако припада Бошњацима, али је неопходно наравно да се прођу све провјере и процедуре тог новог имена. Што се тиче Радончића, мислим да је он показивао једну ангажованост далеко више након погубних посљедица на том мјесту у претходном мандату - нагласио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Радончић је прихватао позицију МУП-а Републике Српске и обављао све консултације које су биле од користи и за Српску и за БиХ, каже Додик и додаје да се нада ће наћи некога сличног да попуни Радончићево мјесто и то што прије.