latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:43 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Парламент одбацио Резолуцију ПД ПС БиХ; Усвојено 20 закључака (ВИДЕО)

Народна скупштина Српске синоћ је одбацила Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. Усвајањем 20 закључака које је предложила владајућа већина, окончана је посебна сједница Парламента Српске.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Готово двотрећинском већином у Народној скупштини Републике Српске одбачена је Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета. Након цјелодневне расправе, Представнички дом Парламента БиХ који је спорни документ донио, оптужен је за прекрајање историје.

- Народна скупштина позива све у БиХ да историјске чињенице уважавају и да се не баве ревизионизмом. Ревизионизам је и навођење Бошњака као страдалника у Другом свјетском рату који као нација нису ни постојали тада - истакао је Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а.

У закључцима је и сам назив Резолуције, оцијењен неприхватљивим, а констатација да је у Другом свјетском рату страдао значајан број жртава из БиХ сматра се непојмљивом, јер БиХ правно тада није ни постојала. Да је Резолуција спорна, дан послије поновио је и предсједник Парламента и посебно поздравио закључак којим је Влада обавезана да предложи Закон о Дану сјећања на жртве геноцида НДХ.

- Закључци које је усвојила Народна скупштина дефинисали су одређене ствари. Посебно мислим да то да Влада Републике Српске сачини Нацрт закона који би дефинисао догађаје о којима је било ријечи - рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Спорна Резолуција тако се не може користити на територији Српске, а Народна скупштина одбацује све манифестације којима се глорификују поражени фашисти. Дан након сједнице, посебно засједање Парламента у ПДП-у и СДС-у оцјењују као представу СНСД-а, због чега, како наводе, нису учествовали у гласању. Поново бране текст Резолуције.

- Та Резолузција која је усвојена у Парламентарној скупштини БиХ се односи и реакција је прије свега на одржану мису у тој катедрали у Сарајеву у поводу блајбуршких дешавања - нагласио је Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а.

Истицање усташког поздрава "За дом спремни", у Српској се од сада званично сматра провокацијом. И ово засједање обиљежиле су оштре подјеле владајућих и опозиције, али и инцидент и нагуравање СНСД-овог Недељка Ћорића и СДС-овог Томице Стојановића.