latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:47 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Јасеновачка грађа сачувана од уништења (ВИДЕО)

Закључцима је Народна скупштина као нетачне оцијенила спекулације у вези са дијелом документације из Јасеновца. У сарадњи са Музејом Холокауста у Вашингтону, који би требало да посјети и делегација Народне скупштине, обезбијеђен је значајан дио документације из Јасеновца, путем конзервације и микрочипова, која се сада налази у Архиву Српске.
Архив Јасеновац - Фото: РТРС
Архив ЈасеновацФото: РТРС

Сва јасеновачка грађа која је из Архива Републике Српске предата у Музеј Холокауста у Вашингтону, је враћена. Музеј из САД-а имао је обавезу да рестаурира документе које је нагризао зуб времена и да исту грађу дигитализује и микрофилмује, што је и учињено, истиче директор Архива Српске.

- Резултат тога је 35.00 колор слика и око 632 микрофиша на којима се налази око 35 хиљада појединачних монохроматских снимака. То је достављено Архиву одмах по обављеном послу - истакао је Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске.

Архив, поручује директор ове установе, није посједовао оргиналну грађу, како појединци тврде, већ грађу преко 95 одсто чине копије. Оригинали, истиче, су завршили у Загребу, Београду и другим срединама широм бивше Југославије.

- Рецимо фотографски материјал, то нису негативи који су се чували у музеју то су фотографије из других институција. Као што архив има збирку фотографија тако збирке имају и друге институције, људи су вршили истраживања и радили копије - додао је Тришић.

Грађу, пред налетом хрватских снага 1992. године, из Јасеновца је спасио кустос тадашњег музеја Симо Брдар, који ју је пренио у Козарску Дубицу и смјестио у свој стан, а 1999. године Влада Српске донијела је одлуку да се грађа смјести у Архив.