latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:54 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Општине и градови траже смањење цијене рада запосленима у јединицама локалне управе (ВИДЕО)

Цијена рада запосленима у јединицама локалне управе и самоправе мора бити враћена на ниво прошлогодишње, када је доња граница износила 100 КМ – закључено је на састанку министарке локалне управе и самоуправе Лејле Решић и представника Савеза општина и градова. Посебни колективни уговор, који је на снагу ступио у фебруару ове године, дефинисао је повећање најниже цијене рада на 110 КМ. То повећање у овом тренутку општине и градови не могу поднијети.
Савез општина и градова - Фото: РТРС
Савез општина и градоваФото: РТРС

Иако су јануарске процјене указивале на раст готово свих буџета у општинама и градовима широм Српске, ситуација изазвана пандемијом вируса корона довела је до смањења пореских и непореских прихода у општинским касама, који су мањи за 25 до 35 одсто.

Како би локалне власти у Српској испоштовале принцип фискалне одговорности, нове мјере уштеде потребно је што прије примијенити.

- Вјерујте ми да су ме сви начелници контактирали и тражили да заузмемо јединствен став како би се то вратило на ниво прије овога да идемо са најнижом цијеном од 100 до 145, и то ће бити наш став који ћемо саопштити синдикатима, и који ће бити званичан. Постоје локалне заједнице које ће једва исплатити и ових 100 км као најнижу цијену рада, а не мислим да има локалних заједница које ће примјењивати цијену рада од 145 КМ - рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

Због пада нивоа прихода до краја године постоји потреба за најмање још једним ребалансом већег броја буџета, поготово у 33 општине које спадају у ред неразвијених и изузетно неразвијених локалних заједница.

- Наш циљ је да локалне заједнице остану стабилне у функционисању, буду сервис грађанима и то је оно што се трудимо да постигнемо. Данас сам добила задужење да већ сутра обавијестим Савез синдиката и да видимо њихову реакцију - навела је Лејла Решић, министарка локалне управе и самоуправе Српске.

Из савеза општина и градова очекују да ће наићи на разумијевање синдиката, с обзиром да је управо Савез уз сагласност и подршку министарке Решић изгласао одлуку о повећању најниже цијене, која је на снагу ступила у фебруару ове године.