latinica  ћирилица
02/06/2020 |  21:08 | Аутор: СРНА

Ковач: Присуство албанске војске значиће додатне тензије за Србе

Војни аналитичар Митар Ковач је, поводом најаве да ће ускоро војници Албаније први пут постати дио мировне мисије УН на Косову и Метохији, оцијенио да ће овај корак сигурно донијети додатне тензије за српски народ, с обзиром на тамошњи положај Срба.
Митар Ковач (фото: rs.sputniknews.com) -
Митар Ковач (фото: rs.sputniknews.com)

Он је нагласио да ће албанска страна то сматрати показатељем њиховог обједињавања и напора да несметано оперишу и на територији Косова и Метохије.

- НАТО и УН никако не желе да се примјене одредбе из Резолуције 1244 и Кумановског споразума о присуству српских снага безбједности на Косову јер то сматрају "реметилачким фактором и проблемом", а не сматрају да је присуство албанске војске проблем - рекао је Ковач за "Спутњик".

Он је навео да помало чуди да се Србија није преко УН заложила да до овога не дође, односно да се оспори право албанском контингенту да постане дио Кфора јер се зна улога те земље на Космету.

Ковач је додао да свему иде под руку и чињеница да је и Хрватска затражила од НАТО да јој одобри већи број војника у мисији Кфора.

- И Хрватска је била активна у обуци и подршци /терористичке/ ОВК, као и Албанија и непосредни је актер дешавања на Косову - рекао је Ковач.

Министарство одбране Албаније потврдило је да ће се ускоро албански војници први пут постати дио војне мировне мисије под окриљем УН на Космету.

Албански контингент ће, према писању медија у Приштини, бити распоређен у америчкој бази "Бондстил", али ће дио њихових трупа ординирати и у бази на сјеверу коју сада држе Италијани.