latinica  ћирилица
03/06/2020 |  12:26 | Аутор: СРНА

Срби траже заштиту од заштитника људских права

Предсједник Српског националног савјета у Црној Гори Момчило Вуксановић затражио је данас од заштитника људских права Синише Бјековића да заштити српски народ, српске организације и појединце од, како је навео, дискриминације црногорских државних институција.

- Црногорске државне институције већ три године елиминишу све пројекте српских организација из расподјеле средстава за очување националног, културног, језичког и вјерског идентитета - наводи Вуксановић у отвореном писму Бјековићу.

Он подсјећа да су Фонд за заштиту и остваривање мањинских права и Министарство за људска и мањинска права у протекле три године подијелили по том основу више од пет милиона евра, а српске организације подржане су са мање од један одсто опредијељених средстава, иако као једна од заједница којима се та средства дијеле чине више од 60 процената.

Према његовим ријечима, у најновијој расподјели Фонда за заштиту и остваривање мањинских права пројекти српских организација и појединаца испуњавали су све предвиђене критеријуме, а подржани су са само 4.400 евра, од укупно 1.100.000 евра подијељених средстава.

Он указује да су посебно дискриминисани и у потпуности искључени из расподјеле пројекти српских медија - Српска телевизија, Српски радио, часопис "Српске новине", истоимени портал и Књижевна задруга Српског народног вијећа, који већ годинама нису обухваћени подршком средствима државних фондација.

Вуксановић наводи да није такав случај са медијима Бошњака, Албанаца, муслимана, Хрвата и Рома који су редовно, и овог пута, као и годинама раније, подржавани са стотинама хиљада евра - Радио "Дукс", Ромски радио, Црногорски радио "Зета", ромски часопис "Алав", Хрватски гласник, муслимански "Глас Мркојевића", албански ТВ "Боин" и многи други слични пројекти.

- Да се ради о очигледној дискриминацији говори и чињеница да није уважена ниједна препорука Српског националног савјета, као кровне организације српског народа у Црној Гори, који по закону има право да препоручи пројекте важне за очување српског идентитета - истиче Вуксановић у писму Бјековићу.

Он наводи да се дискриминација огледа и у томе што готово ниједан пројекат достављен на ћириличном писму, на којем у принципу аплицирају српске организације, није подржан.

- Очигледно да су српском народу државне институције Црне Горе надредиле Албанце, Бошњаке, муслимане и Хрвате који већ више година, према препоруци највиших државних органа, елиминишу стечена права читаве једне релативно већинске заједнице. Дискриминаторски однос према српском народу више не забрињава државне медије и прорежимски невладин сектор који су годинама, према препоруци страних ментора, заговарали овакав однос према праву и потребама српског народа, што очигледно показује ниво демократије и праведности у нашој држави - оцјењује Вуксановић.

Он истиче да српски медији и организације у Црној Гори у протеклих неколико година опстају искључиво захваљујући помоћи Владе Србије, која је постала свјесна положаја својих сународника у Црној Гори.

- Без обзира што државне институције подржавају овако срамотан однос према релативно већинском народу, обавјештавамо Вас да српски народ постоји и да је Црна Гора држава српског народа - истиче Вуксановић у отвореном писму.