latinica  ћирилица
03/06/2020 |  19:49 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Радончићева оставка узрок нове политичке игре у Сарајеву (ВИДЕО)

Оставка Фахрудина Радончића и излазак из власти на заједничком нивоу, према свему судећи биће узрок нове политичке игре у Сарајеву. Садржај транскрипта који се доводи у директну везу са Радончићевом оставком потврдио је и Милорад Додик који је открио и услове за прихватање кандидата за новог министра.
Фахрудин Радончић -
Фахрудин Радончић

Садржај транскрипта је тачан, а детаљи разлог за узбуну свугдје, осим у бошњачкој политичкој елити – тако Милорад Додик види Радончићеве наводе о три хиљаде грађана Пакистана који су у БиХ дошли са фалсификованим визама из Амбасаде БиХ у Исламабаду.

- Јавност се могла упознати са свиме оним што је речено. Ја само могу да кажем да су наводи у ономе што се представља као стенограм тачни и да сам све чуо својим ушима. Није уопште било згодно то слушати - нагласио је Додик.

Он је поздравио и реакцију Тужилаштва које је издало наредбу Граничној полицији за предузимање истражних радњи, што је био повод за саслушање бившег министра иностраних послова Игора Црнатка у својству свједока.

Да је изостанак подршке за сузбијање мигрантске кризе од стране бошњачког члана Предсједништва и актуелне министарке иностраних послова БиХ Бисера Турковић разлог Радончићеве оставке, став је стручњака за безбједносна питања из Српске.

- Да је то амбасадор неке политички важне, утицајне земље с којом БиХ има неку економску сарадњу, не. То је један Пакистан, за који нас не везује ништа осим тога да су они у рату 90-их подржали једну страну - изјавио је декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Ћеранић сматра да иза свега стоји и покушај демонтаже СДА уочи предстојећих избора и ситуације у Федерацији коју потреса афера “респиратор“ која би могла да доведе до смјене предсједника федералне Владе Фадила Новалића у чему би кључни потез могао да има Фахрудин Радончић који се већ помиње као нови премијер. Афера “респиратор“ узрок је директних притисака СДА на правосуђе и захтјева за смјену главне тужитељке Гордане Тадић.

СДА је 31. маја позвао чланове Високог судског и тужилачког савјета да покрену процедуру смјене Тадићеве са позиције главног тужиоца због покушаја измјене уставноправног поретка у ФБиХ.

Овај захтјев у Високом судском и тужилачком савјету виде као прворазредни политички притисак на рад правосуђа. Управо је то била једна од кључних тема на сједници тог тијела које би требало о свему да се огласи посебним саопштењем.

Предсједник Милан Тегелтија каже да захтјев СДА неће ни бити предмет разматрања.

- О њему се чак не може озбиљно ни разговарати. Према томе, то је један неозбиљан приступ правосудном систему. Они могу да говоре шта хоће, то су политичари. Али, кажем вам, на основу такве иницијативе се ништа неће десити - додаје Тегелтија.

Извјесно је да ће Радончићева оставка бити узрок нових турбуленција унутар Савјета министара. Да тренутак неће бити искоришћен и за смјену Сташе Кошарца због афере “дернек“ у сред оштрих мјера превенције ширења ковида 19, потврдио је лидер СНСД-а и истакао да су органи странке ти који су казнили Кошарца.

Да ће Радончићева оставка и преговори о новом министру безбједности бити искоришћени за коначно именовање СНСД-ових директора СИПА-е и РАК-а, Додик и не крије.

- Наравно да нећемо пропустити прилику да то кажемо - додао је Додик.