latinica  ћирилица
03/06/2020 |  21:47 | Аутор: sputniknews.com

Путин побјеснио због изливања дизел горива у ријеку

Предсједник Русије Владимир Путин је на хитном састанку поводом изливања дизел горива у Нориљску био изузетно незадовољан што се о овом инциденту сазнало преко друштвених мрежа и то са великим закашњењем, преносе руски медији.
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Александр Вильф) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Александр Вильф)

- Јесте ли ви при себи? - викао је Путин на шефа “Норникеља“ Сергеја Липина током састанка који је одржан у “онлајн“ режиму, будући да је Нориљско-Тајмирска енергетска компанија, гдје је дошло до изливања горива, кћерка фирма овог сибирског магната.

Међутим, како преносе медији, шеф “Норникеља“ није признао своју кривицу већ је оптужио шефа Министарства за ванредне ситуације Русије Јевгенија Зиничева да је лагао у вези са овим инцидентом.

- Информацију смо свим релевантним структурама пренијели још 29. маја. Били су обавијештени око плана рјешавања ситуације која је настала - рекао је Липин.

Међутим, Путин је, како оцјењују медији, проблиједео од гњева те је рекао да ће бити принуђен да се обрати безбједносним органима како би се утврдило каква је информација пренесена и коме, са циљем да се разјасне све недоумице у вези са овим инцидентом.

Подсјетимо, руски председник Владимир Путин прогласио је изливање дизел горива у Нориљску у Краснојарском крају ванредном ситуацијом федералног карактера. Он је такође затражио да се што пре умањи негативни утицај изливања дизел горива на животну средину.

До инцидента је дошло још прошлог петка у термоелектрани број три Нориљско-Тајмирске енергетске компаније, када је дошло до дехерматизације резервоара са дизел горивом, која је проузроковала изливање 20 хиљада тона нафтних деривата у реку. Површина загађења износила је око 100 хиљада квадратних метара.

Према прелиминарним подацима Федералне службе за надзор у сфери природних ресурса "Росприроднадзор", штета би могла да износи десетине милијарди рубаља. Шеф одјељења у којој се инцидент догодио је приведен.