latinica  ћирилица
04/06/2020 |  09:52 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

Дрецун: Велике резерве према новој влади у Приштини

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да има велике резерве према томе шта ће учинити нова влада самопроглашеног Косова, у којој са два министарства партиципира и Српска листа, али да треба сачекати и видјети како ће се понашати према Србима и према дијалогу са Београдом.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

- Ријечи увијек обећавају, а дејла говоре", рекао је Дрецун коментаришући наводе премијера самопроглашеног Косова Авдулаха Хотија да је дијалог са Београдом од виталне важности и да су улоге ЕУ и САД у том процесу неодвојиве.

Дрецунм је за РТС напоменуо да су и претходне владе у Приштини обећавале много тога.

- Морамо да сачекамо какво ће бити понашање те нове већине, такозване владе, јер све досадашње су обећавале много тога када је у питању положај српског народа и дијалог са Београдом, али су заправо чиниле све да се то онемогући - рекао је он.

Дрецун је оцијенио и да је Хоти потпуно затворио простор за разговоре са Београдом оним што је рекао у експозеу.

- Мислим, може да се разговара, али без резултата, ако се држе тих ставова, ако каже да ће се разговори са Београдом одвијати у оквиру такозваног устава који дефинише Косово као некакву државу и ако каже да ће се разговори завршити узајамним признањем - навео је Дрецун.

Он је подсјетио је да је Србија међународно призната држава, чланица УН, са границама и то нико не може да промени насилним путем.

- Када чујете такве ставове и када имате у виду ону резолуцију коју је /у вријеме претходне владе/ Приштина усвојила о принципмима за разговорима са Београдом, онда видите да ту нема простора за било какво компромисно рјешење - рекао је Дрецун.

У новој влади у Приштини, градоначелник сјеверног дијела Косовске Митровице Горан Ракић је министар за локалну самоуправу, док је Далибор Јевтић министар за заједнице и повратак.