latinica  ћирилица
04/06/2020 |  12:36 | Аутор: СРНА

Хрватска десница одушевљена легализовањем поздрава "За дом спремни!"

Високи прекршајни суд у Загребу озаконио је усташки поздрав "За дом спремни!" на почетку пјесме Марка Перковића Томпсона "Бојна Чавоглаве", што је изазвало одушевљење у добром дијелу хрватске јавности, а посебно деснице.
Мирослав Шкоро (Фото: FaH) -
Мирослав Шкоро (Фото: FaH)

Тако "Домовински покрет" Мирослава Шкоре, који ће према свим анкетама бити трећа по снази странка у парламенту и одлучивати о саставу владе, поздравља ову одлуку.

Шкоро тврди да је "апсурд што је тај поздрав уопште довођен у питање".

Он је за портал "Директно" изједначио некадашње југословенске симболе са фашистичким и позвао се на резолуцију Савјета Европе.

Познати хрватски адвокат и колумниста Звонимир Ходак сматра да је пресуда којом је озакоњен усташки поздрав "најбоља и највећа ствар коју је неки суд у Хрватској направио".

Он указује на чињеницу да је 20 судија, велико и опште вијеће Прекршајног суда, донијело одлуку које се све прекршајне судије у Хрватској морају придржавати.

- То је преседанска одлука - 15 судија је против да се "За дом спремни!" сматра прекршајем и ремећењем јавног реда и мира, четворица су била за то да се поздрав примјењује у негативном контексту, док је само један неутралан - наводи Ходак.

Историчар Славко Голдштајн, који је био члан Вијећа за суочавање са посљедицама владавине недемократских режима, сматра да одлука Суда није заснована на здравим либерално-демократским основама.

Он за ову одлуку окривљује Владу Хрватске, која је "куповала вријеме не радећи ништа годину дана, док је Вијеће радило, а када је добила документ са низом препорука шта да уради према тим препорукама - није урадила ништа".

- Суд је дозволио "За дом спремни!" на почетку Томпсонове пјесме "Бојна Чавоглаве", односно навео да се то неће кажњавати, али то не вриједи за опште кориштење тог поздрава - сматра Голдштајн.

Лидер лијевог ХНС-а Иван Врдољак у својој објави на Фејсбуку критикује задовољство неких хрватских политичара због пресуде и пита: "Шта је сљедеће - шетња Осијеком на тргу "Главашевих црних кошуља"?.

- Зар заиста неко мисли да је било исправно слати Осјечане, националне мањине и Хрвате неистомишљенике у логоре? - упитао је Врдољак лидера "Домовинског покрета" Мирослава Шкору, љубитеља Томпсоновог усташког хита.