latinica  ћирилица
04/06/2020 |  15:39 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

Модрича: Одржати епидемиолошку ситуацију под контролом упркос новом жаришту

Надлежне општинске и републичке институције предузимају мјере како би била под контролом епидемиолошка ситуација у Модричи, која је погоршана након потврђивања вируса корона код 23 радника фабрике обуће "Алфа", закључено је данас на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.
Модрича: Зељковић - Крекић - Фото: СРНА
Модрича: Зељковић - КрекићФото: СРНА

На сједници Штаба, којој је присуствовао вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, речено је да се у Модричи појавило локално жариште, те да је Хигијенско-епидемиолошка служба модричког Дома здравља почела идентификацију свих контаката из тог жаришта.

Зељковић је навео да ће Институт са регионалним центром у Добоју помоћи надлежнима у Модричи како би епидемиолошка ситуација била под контролом.

- Идентификоваће се сви блиски контакти, биће тестиране одређене особе и у складу с тим ће се пратити ситуација у овој општини - рекао је новинарима Зељковић.

Он је додао да особе које су позитивне морају у карантин или кућну изолацију уз љекарски надзор и строго поштовање прописаних мјера.

Зељковић је препоручио локалној управи Модриче пооштравање мјера заштите, те позвао грађане да користе заштитну опрему, одржавају личну хигијену и држе прописано одстојање.

Командант Штаба за ванредне ситуације Модриче Младен Крекић рекао је да ће због појаве вируса корона фабрика "Алфа", са око 450 радника, бити затворена наредних 14 дана.

- Штаб је данас продужио забрану посјета домовима за стара лица у Модричи, наредио дезинфекцију свих јавних површина у граду, као и предузећа са већим бројем радника, те наредио ношење заштитних маски на јавним мјестима - навео је Крекић.

Директор Дома здравља Модрича Дарко Стефановић рекао је да ће новозаражене особе, у зависности од симптома, бити упућене у републички карантин у ђачком дому или у болницу у Добоју. Он је подсјетио да је у протекла два дана тестирано 60 радника фабрике Алфа.

- Хитно су предузете све потребне епидемиолошке мјере, а у наредна три дана приоритет ће бити откривање и анализа контаката са позитивним особама - навео је Стефановић.

Он је истакао да је, због великог броја заражених, ситуација тешка, да је присутна доза страха међу становништвом, али да ће, уз подршку Института за јавно здравство и локалне заједнице, ситуација бити под контролом.

- Од почетка епидемије, на подручју Модриче и Вукосавља под активним здравственим надзором било је више од 1.100 особа, а тестирано је 700. Укупно заражених је 56, од којих је 19 хоспитализовано. Пет особа је до сада умрло - навео је Стефановић.