latinica  ћирилица
04/06/2020 |  16:44 ⇒ 16:46 | Аутор: Б92

Надал: Не бих играо на УС Опену

Шпански тенисер Рафаел Надал рекао је да не би играо ако би у овом тренутку морао да одлучи о учешћу на УС Опену у Њујорку.

Надал лагано тренира у Шпанији, а да није избила пандемија, у овом тренутку би се играо Ролан Гарос и покушавао би да освоји рекордан 13. трофеј на том турниру, укупно 20. ГС у каријери.

Он је рекао да за одржавање УС Опена, али и осталих тениских турнира, морају да се испуне два услова, да сви добију увјеравања да ће бити заштићени од вируса и да сви могу слободно да путују широм свијета.

- Ако ме данас питате, данас ћу рећи да не бих играо - одговорио је Надал током видео конференције за агенцију АП.

- За неколико мјесеци? Не знам. Надам се. Али мораћемо још да сачекамо да добијемо јасне информације о томе како ће се вирус развијати и каква ће бити ситуација у Њујорку за неколико мјесеци. Њујорк је једно од мјеста које је најпогођеније вирусом корона. Видјећемо - рекао је Надал.

Тениска такмичења су прекинута у марту због пандемије. ВТА и АТП су обуставили такмичења најраније до краја јула. Ролан Гарос је помјерен и умјесто у мају одржаће ће у септембру, док је Вимблдон отказан први пут у 75 година.

- Не можемо се вратити све док здравствена ситуација не буде потпуно безбједна, али и да сви играчи из сваке земље могу да допутују на турнире и да се такмиче под безбједним условима - додао је Надал.

Одлука о УС Опену биће донијета за неколико недјеља, а такмичење би требало да почне 31. августа у Њујорку.

- Заиста вјерујем да морамо да будемо стрпљиви, да будемо одговорни. Морамо да будемо мирни и да радимо ствари на прави начин - рекао је Надал, који је јуче напунио 34 године.

Открио је да није узео рекет у руке више од два мјесеца прије него што је недавно почео са лаганим тренинзима.

- Идем врло споро, корак по корак, не играм сваког дана и не тренирам много - додао је он.

Упитан о Ролан Гаросу, одговорио је да није ни оптимиста ни песимиста о одржавању турнира на шљаци.

- Недостаје ми да играм тенис. Недостаје ми да играм на турниру који највише волим. Али, истовремено, не размишљам о томе. Концентрисан сам на покушаје да вратим нормалан живот. Прво што морамо да урадимо је да се вратимо у нормалу - поручио је број два у свјетском тенису.