latinica  ћирилица
04/06/2020 |  18:47 ⇒ 05/06/2020 | 09:10 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Ако је циљ задржати партнерство, договор није недостижан

Потпредсједница Савеза независних социјалдемократа Жељка Цвијановић изјавила је Срни да у суштини коалиција и даље солидно функционише.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Долазило је до дијељења коалиционих партнера, али је важно то што су сви остали у оквиру скупштинске већине јер је Републици Српској потребна стабилна власт. Што се тиче поремећаја, то се дешава на микроплану, тачније у Приједору - рекла је Цвијановићева упитана да прокоментарише поремећене односе у коалицији, првенствено односе СНСД и ДНС и да ли их је могуће отклонити на најављеном састанку руководства двије партије.

Она је нагласила да је незадовољство присутно већ дуже времена и онда се, очекивано, десио и слијед политичких догађаја, акција и реакција.

- Наравно, свака ће партија процјењивати да ли има више штете или користи од тога да ли су заједно или супротстављени једни другима-  рекла је потпредсједница СНСД-а.

На питање да ли је могуће превазићи те проблеме у Приједору, Цвијановићева је одговорила да то значи да би се прво морало радити на враћању повјерења.

- Да ли за то има довољно времена до ових локалних избора, то не знам. Ако су обје стране довољно искрене и ако желе партнерство, онда и за то има формула. На примјер, заједнички ангажман на начин да се подијели четверогодишњи мандат, нешто попут Бијељине. Наравно, то ће зависити од тога како на то гледају двије политичке партије на локалу, не вјерујем да би се у оквиру републичке коалиције неко томе противио - оцијенила је Цвијановићева.

Она је навела да остаје да се види да ли је то формула за рехабилитацију партнерства и повјерења, али да може да буде солидна понуда.

Упитана да ли је о томе донесен став у оквиру СНСД-а, Цвијановићева је рекла да формално нису заузимали ставове и бавили се том темом.

- Бавимо се припремом за локалне изборе. Али, реално тај проблем у граду Приједору постоји. Ималу смо само консултације у оквиру руководства партије - појаснила је потпредсједница СНСД-а.

На питање да ли би се то могло сматрати понудом за опстанак коалиције, Цвијановићева је рекла да вјерује да би могло, али о томе би морале да се одреде двије партије.

- Пред нама су разговори, па ћемо видјети. Иначе, СНСД и ДНС су двије најдоминантније партије у Приједору. Морало би се видјети и како о томе оне размишљају на локалу. Ако је циљ задржати партнерство, онда није недостижно - нагласила је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић за Срну.