latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:11 ⇒ 05/06/2020 | 09:11 | Аутор: РТРС

Нова Уредба Владе-циљ очување броја запослених (ВИДЕО)

Нове мјере за опоравак привреде у Српској. На приједог Компензационог фонда, усвојена је Уредба о додјели средстава пословним субјектима и предузетницима, који су због пандемије вируса корона у априлу имали пад прихода и смањен обим пословања.
Компензациони фонд - Фото: РТРС
Компензациони фондФото: РТРС

Пословни приход у априлу умањен је за најмање 20 одсто у односу на април прошле године. Одређени број радника није радио. По једном од ова два основа, средства ће предузећима исплаћивати Компензациони фонд. Овој подршци нада се Зоран Тошић директор предузећа из Дервенте, које запошљава 300 радника. Своје производе пласира аутоиндустрији Европске уније, па је пандемија умањила обим производње у априлу до 40 одсто.

- Укупна вриједност, кад бисмо гледали новчано, преко 300.000 КМ имамо смањене дотоке производње у априлу. Надамо се помоћи Владе Републике Српске и апсолутно поздрављамо договор и уредбу - нагласио је Зоран Тошић, директор предузећа "Мрежа network" д.о.о. Дервента.

Општи услов је да, ако запошљавају мање од 10 радника, број запослених од 29. фебруара до 30. априла, нису умањили за више од 40 одсто. Ако имају 10 и више запослених, услов је да број радника нису смањили за више од десет одсто.

- Поступак проводе надлежна министарства, и то на основу захтјева које су предузетници поднијели Пореској управи, која спискове прослеђује Компензационом фонду на исплату - поручио је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Након одлуке о исплати минималца за све раднике који нису могли на посао због одлука Републичког штаба за ванредне ситуације, биће ово додатна подршка привредним субјектима који су усљед пандемије вируса корона, имали штету.

- Сада је обухваћено око 6.000 предузећа и око 35.000 радника. Средства ће овај пут бити исплаћивана на рачун предузећа, а не текуће рачуне радника - нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

За исплату минималца радницима и за реализацију нове мјере, биће издвојено око 55 милиона марака. Да не буде оштећених, у оба случаја, побринуће се радна група, која ће подвући црту након што буду исплаћена сва средства.

- Договорили смо се да се формира радна група у саставу Влада Привредна комора и послодавци која ће анализирати сваки захтјев који би могао бити одбијен. Што значи да ћемо имати потпуну контролу над тим да ли су сви добили који су требали да добију - поручио је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Минимална плата и доприноси за април, уплаћени су за око 27.000 радника, запослених у предузећима која су потпуно обуставила рад.