latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:14 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Мјере за опоравак привреде допринијеле очувању радних мјеста (ВИДЕО)

Влада Српске опредијељена је за дијалог са социјалним партнерима. На састанку са Конфедерацијом синдиката закључено је да су мјере за опоравак привреде допринијеле очувању радних мјеста и стабилног привредног сектора. Конфедерација је предложила да се помогне и јавним превозницима, али и рударима који су током пандемије даноноћно радили, да би обезбиједили несметано снабдијевање електричном енергијом.
Бањалука: Конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука: Конференција за новинареФото: СРНА

На састанку Конфедрације синдиката и Владе Српске констатовано је да је Влада учинила огроман напор и својим мјерама показала изузетну осјетљивост и бригу према свим радницима у Српској.

- Једнако смо се односили према свима. Влада Републике Срспке била је једна од првих влада у региону која је реаговала са оним инструментима које смо имали на располагању да би показали бригу за раднике -то су накнаде за доприносе накнаде за плате запослених - истакао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске истиче да се све ради по протоколу.

- Плате за април мјесец исплаћују се интезитетом како долази на обраду у Пореску управу, они га обраде и прослиједе Компезационом фонду на исплату, то је једини ритам и процес који јее нон стоп присутан - појаснио је Петричевић.

У конфедерацији кажу да су Владине мјере допринијеле очувању радних мјеста и да помоћ треба бити обезбијеђена и за јавне превознике на територији Српске, којима је донедавно био забрањен рад. Захвалили су се Влади на исплатама награда радницима који су били на првим линијама у током пандемије, и предложили награђивање још неких радника.

- Пртевасходно мислим на људе у производњи, рударе који су даноноћно и по 12 сари радили у читавом периоду пандемије како бисмо имали довољне количине електричне енергије у систему - рекао је Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката.

Констатовано је да према тренутним показатељима поједине привредне области су стабилне и да нема назнака да ће доћи до прекида рада одређених Привредних друштава у Српској.

- То наравно не значи да се ствари не могу промијенити у нередних мјесец два. Доста је производних предузећа у Републици Српској у предходном периоду напунило своја складишта у очекивању да ће након смиривања пандемије поново кренути с транспортом њихових производа - додао је Петар Ђокић.

Поручено је да ће све обавезе према радницима и привредницима обухваћене владиним мјерама бити испуњене, да се дијалог са социјалним партнерима наставља као и поштивање свих колективних уговора. Репрезентативни синдикати укључени су у процес реконструисања Жељезница, а договорено је да се настави израда Закона о платама запослених у здравству и другим дјелатностима.