latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:16 ⇒ 05/06/2020 | 09:11 | Аутор: РТРС

У Српској 31 нови случај вируса корона; Модрича ново жариште (ВИДЕО)

Двоје преминулих од посљедица инфекције и 31 нови случај коронавируса у Републици Српској, забиљежен је у протекла 24 часа. С новим извјештајем стигла је потврда и о новом жаришту – Модричи. Од 31 новопотврђеног, чак 23 их је из ове општине. Ријеч је о радницима једне фабрике.
Модрича ново жариште корона вируса - Фото: РТРС
Модрича ново жариште корона вирусаФото: РТРС

Мјере релаксиране, грађани опуштени, а Модрича опомиње. Општина на ријеци Босни у протекла 24 часа биљежи чак 23 нова случаја позитивна на вирус корона. Та вијест привремено је затворила Фабрику обуће "Алфа", јер сви позитивни су из овог колектива, који запошљава 450 радника.

- Почело је 30. маја, двије раднице су имали тегобе. Дом здравља Модрича извршио је тестове и ти тестови дали су резултате, нажалост јутрос сам одлучио да други дио погона пошаљем кући и стим спријечим проширење заразе - потврдио је Илија Јевтић, власник Фабрике обуће "Алфа".

Да то није учинио менаџмент фабрике, погон би на 14 дана затворио и локални штаб за ванредне ситуације. На сједници је присуствовао и вршилац дужности директора Института за јавно здравство. Иако су цифре за општину од 23 хиљаде становника озбиљне, епидемиолошка ситуација је под контролом, а сада је нужно утврдити контакте позитивних.

- Ми на подручју општине Модрича од почетка пандемије имамо са данашњим бројем 56 позитивних лица, од тих 56, то је са јучерашњим даном, било је 19 који су хоспитализовани - наглашава Дарко Стефановић, директор Дома здравља Модрича.

Новопотврђени углавном имају блажу клиничку слику. Иако су у цијелој Српској мјере посљедњих дана релаксиране, простора за опуштање, посебно у Модричи нема.

- Дефинитивно је одговорност на појединцу, особе које користе заштитну опрему, лична хигијена, дезинфекција радног мјеста и простора показала се као једна од најбољих мјера - упозорава Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске.

Локална власт ситуацију неће препустити искључиво појединцу, због чега је Општински штаб, већ донио мјере. Простор фабрике биће неколико пута дезинфикован, вршиће се дезинфекција јавних простора, а могуће је да ће се тражити и нови модел за функционисање јавног превоза.

- У затвореном простору сигурно иде маска, дакле сигурно, на сваком јавном мјесту у сваком јавном простору, у свакој трговини и фабрици мораће бити маска, а богами ћемо пооштрити мјере у угоститељским објектима и објектима који раде, а нису обухваћени фабричким радом - истакао је Младен Крекић, начелник општине Модрича.

Са посљедњим извјештајем у Српској, уз Модричу троје нових случајева биљежи Бањалука, двоје Дервента, а по једна особа је из Прњавора, Добоја и Приједора. Сада је укупно 1469 позитивних. Опоравило се 991 лице, док је 116 људи преминуло.