latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:21 ⇒ 05/06/2020 | 10:43 | Аутор: Агенције

Филм "Сутон", српска мањинска коoпродукција, у селекцији Канског фестивала

У селекцију престижног Филмског фестивала у Кану уврштен је филм "Сутон" литванског редитеља Шарунаса Бартаса, историјска драма настала као коопродукција Литваније, Француске, Србије, Летоније, Чешке и Португалије, и уз подршку, између осталих, и Филмског центра Србије.
Кански фестивал (фото: radiokameleon.ba) -
Кански фестивал (фото: radiokameleon.ba)

Овај филм је прва и засад једина копродукција Литваније и Србије.

Кански филмски фестивал неће бити ове године одржан у традиционалном облику и термину због пандемије, али је Тјери Фремо, умјетнички директор те угледне и дуговјечне филмске феште, данас објелоданио листу филмова изабраних за 73. издање Кана. Међу њима је и поменуто Бартасово остварење.

Синопсис "Сутона" гласи: Литванија, 1948. Рат је готов, али земља живи у биједи. Деветнаестогодишњи Унтė је припадник партизанског покрета који се опире совјетској окупацији. Позиције у тој борби нису једнаке, али ће ова очајничка борба одлучити будућност читавог становништва. У узрасту у ком се откривају живот и љубав, младић наилази на насиље и издају. Границе између бурне страсти младости и циља његове борбе су замагљене. Он ће се предати свим срцем, макар то значило и да ће изгубити своју невиност.

Овај филм је сниман током 22 недјеље у Литванији, а на његовом настанку је, осим тима продукцијске куће Биберче и Николине Вучетић Зечевић, учествовало и много филмских аутора и радника из Србије (маскери, шминкери, шарфери, микромани, ВФX артисти и супервизор).

Осим "Сутона" на листи одабраних нашло се још 55 остварења из читавог свијета, између осталог и нове режије Веса Андерсона, Франсоа Озона, Стива Меквина, Маивен, Томаса Винтерберга, Фернанда Труебе... Очекује се да ће овогодишња канска селекција бити приказана у оквиру посебних пројекција на филмским фестивалима који се одржавају од јесени па на даље (Локарно, Телурајд, Торонто, Сан Себастијан, Бусан...). Филм "Сутон" траје 128 минута, а датум његове српске премијере биће накнадно саопштен.