latinica  ћирилица
05/06/2020 |  07:39 ⇒ 08:29 | Аутор: РТРС

Џенан Чамовић упуцан након што је ножем напао полицију у Бруклину (ФОТО)

Мушкарац кога је полиција упуцала у Бруклину (Њујорк) након што их је напао ножем је под истрагом због могућих веза се тероризмом.

Осумњичени је идентификован као 20-годишњи Џенан Чамовић, а из полиције су саопштили да нема криминалну историју, али да се истражује његова позадина, односно могућа повезаност са ИСИЛ-ом или другим терористичким групама.

Из ФБИ-ја најављују да ће бити испитана историја његових путовања и контаката. Истражитељи кажу да је Чамовић имигрант, те да је могуће да је из Босне и Херцеговине.

Градоначелник Њујорка Бил де Бласио је казао да су сва тројица полицајаца које је напао Чамовић такође досељеници у САД.

Федерални агенти у четвртак су извршили претрес у Чамовићевој кући, која је нешто више од једног километра удаљена од мјеста напада.

Чамовић је тешко рањен током сукоба са полицијом у сриједу навече, након што је ножем повриједио полицајца. У сукобу су повријеђена још двојица полицајаца, те су сва тројица завршили у болници.

Полицајци су успалили 22 хица на Чамовића, који је погођен са осам метака.

Полицијски комесар Дермот Шеј рекао је да није јасно да ли је Чамовић, који је успио одузети пиштољ од полицајца, заиста пуцао на полицију.

- У прелиминарној смо фази откривања доказа, стварања веза и истраживања веза уколико постоје - рекао је Шеј.

Рођак осумњиченог, који је одбио дати своје име, рекао је да терористичке везе не долазе у обзир.

- Апсолутно не. Изузетно поштујем полицију, али лако је оптужити муслимана за тероризам. То је први преступ који пада на памет кад неко спомене муслимана. Можда је био нападнут јуче. Могао је бити испровоциран. Могао је споменути, као што би сви споменули Бога. Могао је рећи Алах, али нико не зна. Надам се само да ће полицијска управа истражити – казао је рођак.

Рођак је такође рекао да доводи у питање верзију догађаја полицајаца. Рекао је да није "логично да 20-годишње дијете напада наоружане полицајце". Додао је да Чамовић живи са оцем, мајком и сестром, а наводно је одрастао у САД-у и говори једино енглески језик.

Извор:faktor.ba