latinica  ћирилица
05/06/2020 |  10:51 ⇒ 11:23 | Аутор: banjaluka.net

Кулминира мигрантска криза у Петровцу

Пошто полиција у Босанском Петровцу не зна, нема капацитета или једноставно по нечијем налогу не жели да се активније укључи у борбу против најезде миграната у овој општини, локално становништво и општинска Цивилна заштита одлучили су да сами поведу своју борбу против миграната тако што ће се организовати по селима, патролирати и тако спријечити да се догоди нешто много горе од досадашњих пљачки, провала и других кривичних дјела која данима чине мигранти по овој општини.
Мигранти  (фото:banjaluka.net) -
Мигранти (фото:banjaluka.net)

Наиме, локална полиција у Петровцу на чијем челу противзаконито и противуставно сједе двојица Бошњака и даље прстом не мрда да блокира улазак миграната на територију општине, да направи пунктове на улазима и излазима из општине, да их депортује и спријечи да слободно шетају центром града, сеоским путевима, али ни да их спријечи да улазе у туђа дворишта, проваљују у куће, краду и уливају страх цјелокупном становништву ове општине.

Страх је посебно присутан код становника околних села, која су насељена српским становништвом, по којима мигранти вршљају по дану, а посебно ноћу у потрази за преноћиштем, храном, водом, одјећом и ко зна чиме другим.

Из тог разлога, становништво у неким од тих села интерно се договорило да организује дневне и ноћне страже и патроле по селима, у чему ће добити подршку локалне Цивилне заштите, јер је очигледно да од своје полиције коју плаћају немају никакве користи. Та полиција наставља да "ради свој посао", а то је исписивање што више прекршајних налога грађанима за прекршаје у саобраћају и контрола натоварних камиона који из општине Дринић у Републици Српској пролазе кроз Петровац, о чему ћемо писати у наредним данима.

Мјештани села око Петровца су нам испричали да већ неколико дана дежурају и да су већ пресрели неколико група миграната који ходају селима, али то нису пријавили полицији јер, како кажу, од тога нема никакве користи, пошто полиција на челу са поменутим двојцем нема капацитете, али ни вољу за нешто такво.

Иначе, ситуација са приливом миграната на територију Петровца кулминира у посљедњих десетак дана, у групама од пет десет и више надиру са свих страна и из правца Грмеча и Кључа и Дрвара. У готово свим општинама се крећу шумом, далеко од путева, а када дођу на територију Петровца иду магистралним путем Кључ-Бихаћ не плашећи се реакције полиције, јер су им претходници вјероватно рекли да је уопште и нема и да слободно могу да ходају тим путем, па и центром овог градића. Када слободно шетају центром града, сједе у градском парку, спавају поред бензинских пумпи и тржног центра, зашто онда не би проваљивали у куће по српским селима, улазили у дворишта мјештана и узнемиравали њих и њихову дјецу, која сада мање времена проводе вани, због миграната.

Један од Бошњака из Петровца са којим смо разговарали, а који из оправданих разлога није желио да му помињемо име, рекао је да грађани у Петровцу морају бити јединствени, јер се мигрантска криза тиче свих, и Срба и Бошњака, те нагласио да сада апсолутно није вријеме за националне подјеле, какве се сада праве у Општинском вијећу, полицији и међу народом.

- Само јединствени, можемо се колико толико изборити са овом кризом и бар спријечити да нам мигранти проваљују у куће, краду и да се овако слободно крећу градским и сеоским улицама - рекао је овај Бошњак, иначе старосједелац у овом градићу. Према његовим ријечима, поразно је што за сада глас против миграната дижу само Срби, јер ће са доласком љета миграната бити све више и више, тако да ће бити угрожени сви.

Слично размишља и Дејан Прошић, начелник општине Босански Петровац, који је рекао да није вријеме за опструкције у раду општине и Општинског вијећа које у оваквим ситуацијама мора дјеловати јединствено како би успорили мигрантску кризу, колико је то могуће. Додао је да ће општинска Цивилна заштита добровољно бити на располагању становништву за било какву помоћ, а посебно када је у питању безбједност грађана и њихове дјеце од миграната, и то на начин да ће обилазити села око Петровца.

С тим у вези, прије два дана донијета је и одлука општинског Штаба цивилне заштите о опасности од настанка друге несреће на подручју општине у којој је наведено да ће Општински штаб своје дјеловање усмјерити на цјелокупни локалитет општине Босански Петровац, а нарочито на насељена мјеста уз магистрални пут Кључ-Петровац-Бихаћ. Одлуком је предвђено и да се уводи дежурство у општински оперативни центар, али и да се врши прикупљање воде, хране и одјеће који би били подјељени мигрантима који буду затечени у пролазу.

Све у свему, Петровцу треба јединство и одлучне активности локалних институција, прије свега полиције, да се избори са овом тешком ситуацијом како би грађани Петровца могли мирно спавати у својим кућама.

Јер, уколико се у оваквој неконтролисаној ситуацији деси нешто, било којем Петровчанину, зна се ко ће бити одговоран за свој нерад.