latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:32 | Аутор: СРНА

Прозивање министра - прекршај , а "За дом спреми" није

У Хрватској се иде у затвор због прозивања министра, али узвикивање поздрава хрватских фашиста усташа "За дом спреми" није никакав прекршај, коментаришу хрватски портали.

Мушкарац који је бившем министру Ловри Кушчевићу викао да "треба да се стиди" кршио је ред и мир, а Марко Перковић Томпсон то не чини када виче "За дом спремни" у својој пјесми, као ни сви они који је пјевају или узвикују тај поздрав на концертима.

Општински прекршајни суд у Сплиту осудио је прошле године 56-годишњег мушкарца због тога што је бившем министру управе Ловри Кушчевићу викао: "Срам те било! Како можеш изаћи међу људе? Крадеш потписе бирача", алудирајући на референдумске иницијативе које нису прошле провјеру министарства.

Полиција га је прекршајно пријавила, а правна држава дјеловала је брзо - осуђен је на четири мјесеца затвора, подсјећа портал "Јутарњег листа".

Истовремено, све чешћа кориштења усташког поздрава под којим је извршен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у фашистичкој Независној Држави Хрватској, било у грбу ХОС-а или на концертима, није прекршај.

Мирандо Мрсић, предсједник странке Демократа, упозорава да суд дозволом за кориштење овог поздрава у Томпсоновој пјесми "у јавни дискурс враћа фашистички поздрав усташког квислиншког режима, који је исписао најружније странице хрватске националне историје".

- Након комисије премијера Андреја Пленковића, која је допустила фашистички поздрав у посебним околностима, сада то чини и Пленковићевих 15 судија /Високог прекршајног суда/ противно памети и Уставу Републике Хрватске - поручује Мрсић.

Он позива све хрватске правне факултете на којима су те судије дипломирале да преиспитају дипломе које су им издали.

Реакције у хрватској јавности су подијељене: десница је одушевљења и ликује због судске дозволе да усташки поздрав живи и даље у јавности,а либерални дио медија и странака је шокиран.

Тако је Мирослав Шкоро лидер Домовинске странке поручио да је "За дом спремни" - "симбол домовинског рата".

Истовремено, некадашњи хрватски премијер Јадранка Косор сматра је неприхватљиво да се тај поздрав користи у земљи која предсједава ЕУ.