latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:53 ⇒ 11:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Штрахе и Гуденус негирали кривицу пред парламентом

Истражни одбор аустријског парламента за корупционашку аферу "Ибица" почео је рад маратонском сједницом на којој су саслушани главни актери афере, некадашњи аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе и бивши шеф посланичке групе Слободарске партије Аустрије Јохан Гуденус.
Саслушање Штрахеа у парламенту (Фото: orf.at) -
Саслушање Штрахеа у парламенту (Фото: orf.at)

Први дан рада истражног одбора трајао је јуче дуже од 12 сати, а главни "протагонисти" афере изјаснили су се да нису криви ни за једно кривично дјело.

Штрахе, као и Гуденус, најавио је на почетку да неће да се изјашњава о стварима за које је у току судски или истражни поступак.

Гуденус је, због својих одговора посланицима, био и више пута опомињан, а на крају је констатовао: "Каже се да нема глупих питања, али очигледно их има".

То је изазвало буру међу члановима истражне комисије који су тражили да искаже поштовање према парламенту.

Штрахе и Гуденус су критиковали што њихови адвокати нису имали увид у све предмете истраге. Штрахе је чак тврдио да није ни упознат у вези са чим се све против њега води истрага.

Истакао је да је наводно одбијао све корупционашке намјере жене која се представљала као нећака једног руског милијардера.