latinica  ћирилица
05/06/2020 |  12:22 | Аутор: СРНА

Домови у Палама спремни за студенте

У Студентском центру Пале сутра почиње пријем студената, који су обавезни да приложе негативан резултат теста на вирус корона, рекао је Срни директор ове установе Дамјан Шкипина.
Студентски дом Пале - Фото: РТРС
Студентски дом ПалеФото: РТРС

Шкипина је додао да је термин пријема у домове усклађен са одлуком Сената Универзитета у Источном Сарајеву о почетку испитних рокова на овом универзитету од понедјељка, 8. јуна.

Он каже да су и студенти који долазе из других држава приликом пријема у дом дужни да доставе налаз надлежног породичног љекара са попуњеним епидемиолошким анкетним упитником.

- Према закључцима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Института за јавно здравство Српске, препоручено је кориштење домова за студенте из удаљених дијелова Републике Српске који немају друго рјешење за боравак и становање - наводи Шкипина.

Он истиче да Студентски центар има довољно смјештајних капацитет у домовима и да може одговорити свим захтјевима.

Према његовим ријечима, сви објекти за вријеме тромјесечне паузе више пута су детаљно дезинфиковани тако да су предузете све неопходне мјере за безбједан повратак студената.

- Мораће се испоштовати низ мјера Института за јавно здравство и ресорног министарства, а најважнија је држање физичке дистанце и ношење маски. У собама не би требало да борави више од два студента. Током дана правићемо паузе ради одржавања хигијене и чишћења заједничких површина које студенти користе. Контрола соба биће појачана с обзиром на то да их студенти сами одржавају, док су за заједнички простор задужени радници Студентског центра - наглашава Шкипина.

Он каже да неће бити лако, али да очекују сарадњу и од студената које је замолио да се јаве свом љекару ако осјете било какве симптоме.

Из Студентског центра апелују да студенти избјегавају боравак у групама ако то није неопходно, те да они који живе у близини уступе собе колегама из удаљених мјеста док се ситуација не стабилизује.

Шкипина је подсјетио да је за вријеме епидемије вируса корона један дио студентског центра уступљен на кориштење ванредном штабу општине Пале како би служио као карантин, али у домовима није било особа заражених вирусом.

Пријем студената у Студентски центар на Палама је сутра од 7.00 часова.