latinica  ћирилица
05/06/2020 |  13:27 ⇒ 13:39 | Аутор: sputniknews.com

Барски свештеници пуштени послије саслушања: Нема основа за кривично гоњење

Свештеници из Бара, који су саслушавани због литије одржане у том граду, пуштени су послије саслушања.
Литија у Бару (фото: mitropolija.com) -
Литија у Бару (фото: mitropolija.com)

Свештеници Митрополије црногорско-приморске (МЦП), протојереј ставрофор Слободан Зековић, отац Јован Пламенац, отац Љубо Јовановић, отац Александар Орландић, отац Никола Радовић и отац Марјан Петковски изашли су из ЦБ Бар гдје су од јутрос саслушавани.

Тужилац је, како сазнајемо, одмах по доласку саопштио да нема основа за кривичну пријаву. Уз свештенике су све вријеме били правни заступник МЦП др. Владимир Лепосавић и адвокат Бошко Чармак.

Подсјетимо, у Бару су се синоћ подигле тензије због покушаја привођења у Центар безбједности Бар више свештеника Митрополије због јуче одржане литије у част Светог Јована Владимира, небеског заштитника града.

Парох барски, архијерејски намјесник, протојереј ставрофор Слободан Зековић добио је позив да јави на информативни разговор у својству грађанина синоћ, само пар сати након литије, и он је јутрос по позиву дошао у ЦБ Бар у заказаном термину у 6 сати.

Саслушан је два сата касније, а након њега и свештеници Никола Радовић, Младен Томовић, Јован Пламенац, као и свештеници из Подгорице и других градова који су учествовали на литији.

Полиција је на улицама Бара била присутна све вријеме током литије, али саобраћај није био обустављен. Из полиције саопштили да је у литији било 1.200 учесника те да литија није била претходно најављена.

Подсјетимо такође, полиција је јутрос у 5 сати у парохијском дому у Улцињу долазила да би уручила позив на саслушање свештенику Синиши Смиљићу који се јутрос огласио преко странице “Православни Улцињ“. Свештенику Смиљићу је, иначе, у априлу одређена новчана казна у износу од 4.500 еура због непоштовања мјера у борби против вируса корона, односно што је возио без потврде на релацији Подгорица - Улцињ.