latinica  ћирилица
06/06/2020 |  15:37 | Аутор: СРНА

Војска Србије промовисала нове савремене униформе (ФОТО)

Министар одбране Србије Александар Вулин присуствовао је презентацији нових униформи за припаднике Војске Србије, које су дизајниране од савремених материјала, уз савремена рјешења и на основу потреба припадника разних родова војске.
Нова униформа Србије - Фото: СРНА
Нова униформа СрбијеФото: СРНА

Вулин је рекао да никада у историји Војске Србије војници нису имали већи број комплета униформи и овако дизајнираних, те додао да сви, од припадника пјешадијских јединица до припадника специјалних бригада, имају униформу прилагођену њиховим потребама.

- Сваки припадник Војске Србије има најмање два комплета униформе М-10, један комплет униформе М-93, најмање један пар љетњих чизама, један пар зимских чизама, један пар ципела, а ако је припадник неке од специјалних јединица има и посебне комплете и униформе - нагласио је Вулин на презентацији у Дому Гарде у Београду.

Нова униформа Србије

Потпуковник Милан Кулић, из Сектора за материјалне ресурсе, рекао је да су за нове униформе одабрана актуелна, добра и савремена рјешења.

- Примјењене технологије одговарају актуелном тренутку. Степен заштите корисника - од маскирне заштите до заштите тијела од утицаја околине, топлоте, хладноће и свега осталог ради обезбјеђења оптималних услова за извршење задатака је такав да можемо да будемо задовољни у смислу тренутно постигнутог стања - навео је он.

Кулић је додао да је основни задатак био да се у новој униформи припадници војске добро осјећају и да буде корисна за своју намјену.

Нова униформа Србије

Посјетиоци су могли да виде униформу за извиђачке, диверзантске и падобранске јединице која има 26 дијелова у свом комплету, а овај комплет развила је домаћа индустрија, док су у изради први пут учествовали извиђачи, диверзанти и падобранци са својим искуствима.

Нови модели униформи показали су одличне резултате како у лабораторији, тако и на терену, а наставиће се и са праћењем трендова, како би сваки сљедећи модел униформе био још бољи.

Потпуковник Владимир Ушљебрка из Управе војне полиције рекао је да се нова униформа намијењена припадницима Војне полиције М-19, састоји од 28 дијелова и да има четири варијанте, у зависности од врсте и услова задатака.

Нова униформа Србије

Он је додао да неборбене варијанте униформе подразумијевају моделе за љетњи, зимски и прелазни период, а да се борбена варијанта комбинује са комплетом заштитне опреме и оружја.