latinica  ћирилица
06/06/2020 |  17:17 | Аутор: СРНА

Прекинути процесе против владике Jоаникија, свештенства и вјерника

Митрополија црногорско приморска затражила је да се моментално прекину судски процеси против епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, свештенства и вјерног народа, јер су ови поступци пољуљали ионако слабо повјерење између државе и Црквеи продубили подјеле у друштву.
Подгорица - владика Јоаникије - Фото: СРНА
Подгорица - владика ЈоаникијеФото: СРНА

Из Митрополије су још једном све замолили, а нарочито власт у Црној Гори, као најодговорнијег чиниоца у друштву, да престану са гоњењем и злоупотребом Цркве.

- Тиме не чините зло Цркви, свештеницима и вјерујућем народу, јер је нама част и радост за вјеру подносити понижења, муке и страдања, већ чините зло себи, навлачећи проклетсво на своје породице и друштво у цјелини - апелује Мипрополија.

Упућен је позив да свако ради свој посао на које га је друштво призвало, уз опаску да су се у Црној Гори проблеми нагомилали и да има посла на све стране.

- Цркву и светиње оставите да воде онима који су зато призвани и позвани, за то се школовали и живот свој посветили - поручују из Митрополије.

Указано је да је Црква у Црној Гори опет на удару, привођење и процесуирање свештенства овај пут у Бару на празник његовог покровитеља и заштитника Светог Јована Владимира.

- Ако узмемо у обзир да смо од 12. маја, када је утамничен владика Јоаникије са својих осамсвештеника, до данас имали на десетине сличних или идентичних кршења прописа Националног координационог тијела и да нико није процесуиран или кривично гоњен, онда је потпуно јасно да су мјере које се прописују у служби прогона Цркве и спречавање њене мисије - наводи Митрополија.

Подсјећа да је током трајања епидемије вируса корона полиција вршила правно и духовно насиље над Црквама, да вјерницима није било могуће присуство на богослужењима, као и да су им је било забрањено да уопште посјете храмове.

- Да додамо и привођење митрополита Амфилохија и свештеника без иједног оправданог разлога - наводи се у саопшењу.

Из Митрополије истичу да је у Црној Гори проглашен крај епидемије, али да се наставља насиље над Црквом јер се не дозвољава да своје празнике прославља на начин како се то вјековима чини.

- Литија је богослужбени обред и поредак, њој претходи молитва у Цркви и та молитва се прелива на улице гдје се благослов шири на цио град, село или крај. Забранити литије је атак на богослужење Цркве и њен вјековни поредак и праксу - напомињу из Митрополије.

Даље се наглашава да је вирус корона ушао у Црну Гору тек када су обустављене литије.

- Хапсити и судити свештенству само зато што ради свој посао и врши службу Богу је злочин - закључују у Митрополији.