latinica  ћирилица
06/06/2020 |  19:01 ⇒ 07/06/2020 | 08:40 | Аутор: РТРС

Мјере Владе "вјетар у леђа" привредницима Српске (ВИДЕО)

Задржати ликвидност и конкурентност циљ је који стоји пред домаћим предузећима након пандемије вируса. Посебно ће то бити тешко фирмама које су обуставиле производњу у марту и априлу. И већина оних које нису прекидале рад, биљеже велики пад промета. Економске мјере Владе Репбулике Српске требало би да буду вјетар у леђа послодавцима, како због слабог пословања ускоро не би морали ставити кључ у браву.
Привредници Српске послије короне - Фото: РТРС
Привредници Српске послије коронеФото: РТРС

Зворничко предузеће "Обућа" након скоро два мјесеца паузе поново ради. Иако им због пандемије није био забрањен рад, недостатак репроматеријала, стопиран извоз у Италију и Француску, немогућност да им један дио запослених, који су из Србије, долази на посао, разлог је због којег су морали прекинути производњу у марту и априлу. Задовољни су новим стартом.

Овим не може да се похвали велики број домаћих предузећа.

- Имамо један значајан број привредника који су већ добили информације да су наруџбе отказане од њихових страних партнера - рекао је Александар Љубоја из Привредне коморе Републике Српске.

Саша Стевановић, економиста као разлог за отказивање наруџби од страних партнера наводи то што је криза због вируса корона екстерног карактера и на њу, како истиче, не можемо да утичемо. Стевановић каже да на оно што може да се утиче јесте како ће се посложити помоћ која се добије из иностранства и различите програме којима се покушава компензовати губитак у привреди.

За привреднике погођене посљедицама пандемије Влада је одлучила да издвоји више стотина милиона марака.

Исплата минималаца, пореза и доприноса за фирме којима је био забрањен рад, финансијска помоћ за оне које су имале знатан пад промета, само су неке од економских мјера.

Република Српска уложиће и 25 милиона евра у Гарантни фонд као гарант онима који узимају кредит.

- Република Српска ће за обртна средства и набавку опреме привредницима дати гаранцију од 50 одсто, а других 50 одсто сносиће клијент. Милсим да ће то подстаћи производњу и потрошњу - навела је Зора Видовић, министарка финансија у Влади Републике Српске.

Република Српска једина је имала одређени вид директне новчане помоћи пословној заједници и радницима.

Какви ће резултати бити, видјеће се за неколико мјесеци. Иако неизвјесност постоји, у Влади се надају да би до краја ове године привреду могли да врате на ниво прије пандемије вируса корона.