latinica  ћирилица
07/06/2020 |  11:00 | Аутор: СРНА

Ђурђев: Хаос у Америци инструментализује се за политички обрачун са Трампом

Предсједник САД Доналд Трамп није стигао ни да се поштено посвети својим дужностима, будући да се, откако је дошао на власт, брани од напада, оцијенили су аналитичари из Србије.
Александар Ђурђев (фото:rtv.rs) -
Александар Ђурђев (фото:rtv.rs)

Колумниста дневног листа "Ало" Александар Ђурђев рекао је да је Трамп један од ријетких предсједника који је испунио готово сва своја обећања из предизборне кампање, али је све остало у сјенци напада, вируса корона и тренутног хаоса.

- Прије 20 година имали смо прилику да у Србији доживимо обојену револуцију, а слично смо видјели и у Украјини, Грузији и бројним другим земљама. Видимо да је симбол стиснуте шаке у песницу исти данас у Америци, а користи се за мобилизацију грађана. Дакле, видимо да све оно што се 20 година дешавало у Европи, сада имамо у САД - истакао је Ђурђев за телевизију "Пинк".

Он је оцијенио да се не треба томе чудити, будући да Доналд Трамп, откад је постао предсједник, није ни стигао поштено да се бави оним што му је посао и оним што је обећао гласачима, већ је све вријеме под константним нападима са циљем да га компромитују, омаловаже и дискредитују.

Ђурђев је истакао да Трамп има неке сличне проблеме као што их је руководство Србије имало пред 5. октобар.

Политиколог Јелена Вукоичић сматра да смрт Џорџа Флојда тешко може да буде повод за сав хаос у САД, наводећи да Флојд заслужује пијетет и да је незадовољство његових сународника оправдано, али ово није први случај полицијске бруталности.

- Оваквих случајева је било претходних година и деценија, ипак никада нисмо видјели овакве протесте који не могу да се пореде ни са чим у новијој историји Америке - истакла је она.

Према њеним ријечима, друштвене мреже су знатно допринијеле да се о протесту прочује у свијету, да су омогућиле његово лакше организовање, а да врло лако може бити и инструментализован.

- Незадовољство афроамеричке и других заједница, третманом који није онакав какав би требало да буде, инструментализује се у политичке сврхе и користи за напад на предсједника Трампа - каже Вукоичић.

Она је нагласила да протести нису спонтани, те да су можда тако почели, али да о њиховој организованости најбоље говоре бруталност, агресивност, насиље.