latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:37 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Кинески предсједник писао Вучићу

Предсједник Кине Си Ђинпинг поручио је у писму предсједнику Србије Александру Вучићу да велику пажњу поклања развоју кинеско-српских односа и да је спреман да улаже напоре за непрекидно продубљивање билатералних пријатељских односа.
Вучић и Си - Фото: РТРС
Вучић и СиФото: РТРС

Си је навео да високо цијени чврсту подршку Србије кинеској страни за очување суверенитета и националне безбједности, те да су двије земље досљедне у међусобном разумијевању и подршци у питањима од виталних интереса и озбиљних брига.

- Поклањам велику пажњу развоју кинеско-српских односа и спреман сам да, заједно са вама, улажем напоре за непрекидно продубљивање билатералних пријатељских односа и сарадње у различитим областима и очување међународног права и правде да бисмо дали активан допринос изградњи заједничке судбине човјечанства - наводи се у писму кинеског предсједика.

Си је додао да се Кина и Србија залажу за независну и самосталну политику и за одлучно очување суверенитета и националне безбједности, те да се противе мијешању са стране.

Он је напоменуо да је чврсто међусобно политичко повјерење ударило чврст темељ за свеобухватно стратешко партнерство двије земље које се, како је поменуо, међусобно подржавају и заједно боре против епидемије.

Вучић је захвалио за подршку коју Србија добија од Кине, посебно за помоћ током епидемије корона вируса, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Кинески амбасадор Чен Бо, која је уручила Вучићу писмо, рекла је да је лични контакт Вучића и Си Ђинпинга, укључујући и њихов недавни телефонски разговор, дао подстицај везама двије земље и охрабрење кинеским привредницима да снаже сарадњу са српским партнерима.

Саговорници су изразили наду да би могла да буде уведена директна авионска линија између Београда и неког од великих градова у Кини.