latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:50 | Аутор: СРНА

Посљедице пандемије ће се осјетити наредних 10 година

Пандемија вируса корона задала је ужасан ударац свјетској економији, рекао је предсједник Свјетске банке Дејвид Малпас.
Свјетска банка    (Фото:newzimbadve.com) -
Свјетска банка (Фото:newzimbadve.com)

Малпас је упозорио да ће милијарде људи осјетити на својој егзистенцији посљедице пандемије те да негативни учинак може трајати и наредних 10 година.

У мају Малпас је упозорио да ће 60 милијарди људи бити гурнуто у "екстремно сиромаштво" усљед посљедица вируса корона.

Према дефиницији Свјетске банке, "екстремно сиромаштво" је живот за мање од 1,90 долара дневно по особи.

Међутим, Малпас је сада рекао да ће више од 60 милијарди људи живјети са мање од једне фунте дневно, пренио је Би-Би-Си.

- Комбинација саме пандемије и опште блокаде значи да је више милијарди људи остало без средстава за живот. То је веома забрињавајуће - рекао је Малпас за Би-Би-Си Радио 4.

Он је додао да ће и директне посљедице, као што је губитак извора прихода, али и здравствене и социјалне заштите бити веома тешке и оштре.

Малпас је рекао да су најгоре прошли они који најмање и имају.

- Људи у сиромашним земљама не само да изгубили посао већ и не могу да нађу било какав посао и то ће се осјетити наредних 10 година - рекао је Малпас.

Свјетска банка, заједно са партнерима, пружа помоћ најгоре погођеним земљама, додао је он, наводећи да је потребно много више.

Банка је позвала комерцијалне зајмодавце као што су банке и пензиони фондови да понуде олакшице и умањење дуга сиромашним земљама.

Он је, такође, позвао банке да услови зајмова и кредита буду јаснији како би инвеститори били сигурнији да уложе новац у те економије.