latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:53 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Саборна црква у Мостару прославила славу (ФОТО)

Саборна црква у Мостару прославила је празник Свете Тројице, којем је посвећена, а Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије указао је у бесједи на важност да се у овај град врате слога и живот.

Владика је подсјетио да у Мостару у миру и међусобном поштовању живе три вјере, двије хришћанске и исламска, те истакао да су једни другима најважнији.

- Најважнији посао пред нама је да повратимо мир и слогу, живот, међусобну љубав и поштовање, да вратимо углед, честитост и поштење. Да све то буде наша свакодневна стварност и онда ћемо имати нову наду и перспективу. Тако ћемо бити ближи ономе што нас чека - рекао је владика Димитрије.

Према његовимм ријечима, плодови Светог духа су љубав, радост, мир, трпљење, благост, доброта.

Саорни храм у Мостару - Духови (Фото: СРНА)

Мостарски парох Радивоје Круљ је рекао да се тренутно завршава "капа" на звонику на који треба да се постави већ завршени позлаћени крст, а остало је да се заврше фасадарски радови на звонику и сјеверном и јужном зиду храма.

- Тиме ћемо завршити грађевинске радове на храму и вратити му предратни спољашни изглед - рекао је Круљ, те нагласио да српска заједница у Мостару свједочи радост обнове Саборне црве.

Он је напоменуо да су највише средстава за обнову Храма извојиле Републике Српска и Србија, али да је и више од хиљаду појединачних приложника.

Круљ је изразио наду да ће већ ове године у мостарској Саборној цркви бити приређена свечаност поводом 800 година аутокефалности Срепске православне цркве и установљења Епархије захумско-херцеговачке и приморске, те да ће то бити почетак редовног циклуса богослужења у храму, изграђеном 1873. године.

Саорни храм у Мостару (Фото: СРНА)

Саборна црква у Мостару је до градње Храма Светог Саве у Београду била највећа богомоља под јурисдикцијом СПЦ.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару, симбол и срце српског идентитета Мостара, запаљена је 15. јуна 1992. године.

Црква је прво запаљена, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен.

Њена обнова почела је 2010. године и опет се гордо издигла над Мостаром, те свједочи вишевјековном постојању Срба у овом граду.