latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:08 | Аутор: СРНА

Помпео упоредио Кину са нацистичком Њемачком

Амерички државни секретар Мајкл Помпео искористио је годишњицу Дана Д, односно искрцавања савезника у Нормандији, да упореди Кину са нацистичком Њемачком, а Други свјетски рат са глобалном борбом за демократију.
Мајк Помпео (Фото: inverse.com) -
Мајк Помпео (Фото: inverse.com)

У интервјуу за "Дејли колер" Помпео је рекао да је кинеска Комунистичка партија прекршила обећање које је дала Британији када је донијела одлуку да ускрати слободе народу Хонг Конга, које су им обећане, истичући да је то слично обећањима која су дата и онда прекршена када је Њемачка напредовала преко Европе.

Дана 6. јуна 1944. године савезници су се искрцали на тада окупирану Француску, на обалу Нормандије, подсјећа "Раша тудеј".

"Раша тудеј" подсјећа да Британија и Француска нису објавиле рат Њемачкој због "прекршених обећања" Адолфа Хитлера, већ након што је лидер нациста окупирао Пољску. Осим тога, Лондону и Паризу уопште није сметало да Хитлеру практично препусте тадашњу Чехословачку у Минхену годину дана раније.

Такође, поређење са нацистичком Њемачком је апсолутна увреда Кини која је изгубила око 20 милиона становника у периоду између 1937. и 1945. године борећи се против снага Јапана.

Британија је 1997. године препустила Хонг Конг Кини након 99 година закупа у оквиру колонијалног споразума. Лондон је преузео власт у Хонг Конгу 1842. године што је био практично ратни плијен након Опијумском рата.

Помпео је рекао да искрцавање у Нормандији представља побједу америчких оснивачких идеала у вријеме "када је тиранија завладала, када су лоши актери преузели Европу и били на ивици да завладају свијетом".

- Американци су се искрцали у Нормандији да бране слободу у цијелом свијету - рекао је Помпео, додајући да су људи који вјерују у демократију побиједили у том рату.

Помпео је упоредио 1944. годину са актуелном америчком политиком рекавши да администрација предсједника Доналда Трампа жели да осигура да свака земља која је била дио те коалиције с циљем заштите демократије и слободе широм свијета разумије да има сталну обавезу да помаже у глобалним напорима да се одрже слобода и демократија у што је више земаља могуће.

Осим Помпеа и демонстранти на антирасним протестима искористили су Дан Д. упоредивши своје акције и поступке са искрцавањем у Нормандији, а себе са тим војницима.

У тексту се подсјећа да нису само Американци учествовали у операцију "Оверлорд" и да је искрцавање заиста помогло у побједи над Трећим рајхом јер су до тада Совјети поднијели лавовски дио тог рата, али да је то ипак ревизионизам.

У тексту каже да војници који су учествовали у искрцавању заслужују да буду вјечно упамћени због своје храбрости и племености, али апсолутно не треба да се користе као пијуни у модерним политичким играма у свијету.

- Ако имате имало пристојности пустите их да почивају у миру - закључује се у тексту.