latinica  ћирилица
07/06/2020 |  15:15 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Јукић: Враћам се у Општински суд Тузла на позицију судије

Досадашњи потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић, којој је истекао мандат у овој правосудној институцији, вратиће се на позицију судије у Општинском суду Тузла.
Ружица Јукић (фото: ba.n1info.com) -
Ружица Јукић (фото: ba.n1info.com)

Јукићева је то објавила у опроштајној поруци упућеној јавности у којој је истакла и да је велика част и привилегија бити члан ВСТС-а, али да је то у исто вријеме и велика одговорност.

Она је изразила жаљење што ни послије седам година упозоравања није успјела да промијени положај оштећеног, који је избрисан из Закона о казненом поступку, а којим је странка, према ранијем закону, још у истрази имала сва права.

Јукићева је рекла да је Република Српска урадила приједлог закона, али да се, уколико буде усвојен, положај оштећеног неће пуно измијенити, јер су направљене само козметичке измјене.

Она је навела је да је са садашњим законодавством главни тужилац задња инстанца за оштећеног, што значи превелику моћ појединаца у правосуђу којом несавјесни могу да злоупотријебе службени положај и нанесу штету, како оштећеном, тако и држави.

Захвалила је судијама општинских и кантоналних судова у Федерацији БиХ који су је подржали у два мандата, као и свима који су јој пружали подршку преко њеног Фејсубук профила, која је била "све, само не једнонационална, што јој је највеће признање".

Она је захвалила и медијима који су је годинама пратили, чак и онима који су били свјесно злонамјерни и у служби једне политике.

- Управо сам поносна на те нападе, јер су доказ да сам одлично радила и сметала једностраначком правосуђу. Многи су спекулисали да сам писала и давала изјаве, јер ми је наводно обећано мјесто у политици, те их мој повратак у суд демантује у томе. Враћам се у Општински суд, на позицију судије у казнено одјељење, са које сам и изабрана за члана ВСТС-а - написала је Јукићева.

Она је захвалила и страним донаторима, првенствено ЕУ, која је кроз реновирање и градњу судова направила модерне објекте по европским стандардима и запосленима омогућила пријатан амбијент за рад.