latinica  ћирилица
07/06/2020 |  15:55 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Власт не постоји да би отимала од других (ФОТО/ВИДЕО)

У манастиру Стањевићи код Будве данас је обиљежено 100 година од обнављања Пећке патријаршије и вијек од упокојења Митрофана Бана, те је тим поводом одржана и духовна академија.
Будва-литургија - Фото: СРНА
Будва-литургијаФото: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да је Митрофан Бан обновитељ јединства Пећке Патријаршије, а да је заједно са краљем Николом учествовао у ослобађању Косова и Метохије.

Он је напоменуо да је овај митрополит све што је имао подијелио, не само са својим Грбљанима, него и са Црногорцима, и са Бокељима и са Брђанима.

Митрополит је истакао да власт не постоји због тога да би отимала од других, него да би оно што је Бог дао подједнако подијелила свима.

Фото: СРНА

- Оно што је Дух Свети утврдио не можемо ми сада да разарамо због интереса неких. Сада траже да стварају некакву нову, безбожну, лажну цркву. Црква Божија нити је партија, нити је нација. Јесте нација Божија, која обједињује све земаљске народе - рекао је владика.

Дискриминаторском Закону о слободи вјероисповијести, који предвиђа одузимање црквене имовине и светиња, у Црној Гори су се успротивили свештенство Српске православне цркве и вјерни народ.

Организоване су литије којом су вјерници исказали неслагање са законом, а власт је хапсила владику Јоаникије и неколико свештеника, поднесене су и кривичне пријаве.

Након што је усвојен Закон крајем прошле године, одборници у Пљевљима донијели су одлуку о продаји мотела "Водице" у чијем склопу ће бити продата и манастирска воденица стара 500 година.

Опозициони одборници сматрају да је ријеч о "почетку одузимања црквене имовине" и "отварању коцкарница и кафића на црквеној имовини".

Епископ милешевски Атанасије упутио је писмо челницима Пљеваља у којем их моли да се из продаје изузме воденица, јер "општина Пљевља није њен стварни власник, већ управа Манастира Свете Тројице".