latinica  ћирилица
07/06/2020 |  17:16 ⇒ 20:22 | Аутор: СРНА

Најбезбједнија земља Швајцарска, БиХ на 72. мјесту

Швајцарска се налази на првом мјесту као најбезбједнија земља у тренутној фази пандемије вируса корона, Јужни Судан је у овом тренутку најопаснија држава, док је БиХ заузела 72. мјесто, показало је истраживање које је провео конзорцијум са сједиштем у Хонг Конгу.

Србија је на листи најбезбједнијих земља заузела 54. мјесто, Словенија 32, Хрватска 36, Црна Гора 42, Мађарска 18, а Албанија на 88. мјесто.

Прва мјеста заузмају државе са снажним економијама, док су раније то биле земље које су брзо реаговале на кризу.

Десет првих држава су Швајцарска, Њемачка, Израел, Сингапур, Јапан, Аустрија, Кина, Аустралија, Нови Зеланд и Јужна Кореја.

Швајцарска и Њемачка су дошле на прву и другу позицију првенствено јер имају отпорну економију и захваљујући пажљивом релаксирању мјера и приступу економији на научним основама, без жртвовања јавног здравља и безбједности, наводи се у студији.

Листа је направљена на основу 130 квантитативних и квалитативних параметара - ефикасност увођења карантина, праћење и откривање заражених, спремност здравственог система и ефикасност влада у борби са короном, преноси РТС.

Истраживање је спровела "Дип нолеџ група", конзорцијум компанија и непрофитних организација који су у власништву ове групације.