latinica  ћирилица
07/06/2020 |  17:27 | Аутор: ТАНЈУГ

За један дан у Србији 4.000 излијечених; Како је то могуће?

Излијечених пацијената у Србији од ковида 19 за само један дан више је за 4.000. Замјеница директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић одговара да нема никаквих ванпрофесионалних, односно немедицинских разлога за то.
Дарија Кисић Тепавчевић - Фото: ТАНЈУГ
Дарија Кисић ТепавчевићФото: ТАНЈУГ

Дарија Кисић Тепавчевић каже да је разлог за нагли скок броја излијечених од ковида 19 у суботу нова рекласификације позитивних на вирус у Србији.

Наводи да је у петак на сједници Кризног штаба донесена одлука да се досадашњи "строг" приступ надзора над ковидом 19 "релаксира".

Наиме, сједници Кризног штаба је одлучено да је код асимптоматских пацијената довољан један негативан пи-си-ар тест, умјесто досадашњих два, да би се особа сматрала здравом, као и да је вријеме праћења тока болести, код тих пацијената, скраћено.

На сајту covid19.rs у петак је објављено да је број излијечених 6.931, док је дан касније тај број износио 11.056.

- Имајући у виду све повољнију епидемиолошку ситуацију у нашој земљи, која се прије свега огледа у предоминантним асимптоматским облицима инфекције, јер више од 75 одсто не би било откривено да интензивно не трагамо за њима, ми смо на Кризном штабу у петак донијели одлуку да су се стекли услови за мање строг приступ надзора - наводи Кисић.

Објашњава да то сада подразумијева да особе код којих се утврди присуство вируса, а немају знакове болести, након клиничког прегледа иду у кућну изолацију, а не у привремену болницу.

У кућној изолацији, додаје, остају 14 дана, а ако до тада не развију ниједан симптом болести, раде ПЦР тест и ако су негативне означавају се као здраве.

- У складу са новим критеријумима направљена је и рекласифиакција статуса свих позитивних случајева . каже Кисић Тепавчевићева.

Истиче да је Србија од момента шире доступности пи-си-ар тестирања имала један од "најконзервативнијих" приступа у надзору над ковидом 19, укључујући, подсјећа, и интензивно трагање за свим потенцијалним носиоцима инфекције.

Подсјећа и да је у фази највеће активности вируса одлучено да се изолују сви потврђени случајеви, без обзира на тежину клиничке слике.

У складу са критеријумима СЗО, додаје, прихваћено је и да је за излијечење од ковида 19 потребно најмање два негативна пи-си-ар теста и истиче да Србија никада није користила брзе тестове у ту сврху, као што су радиле друге земље.

У једном моменту, одлучено је, каже Кисић Тепавчевићева, да пацијенти који током хоспитализације имају повлачење свих симптома у трајајњу од најмање седам дана и једног негативног пи-си-ар теста, слати су на кућну изолацију од двије недјеље, након чега би поново радили пи-си-ар тест, који ако је негативан, означавали би се као здрави.

Некада је статус пацијента означеног као обољели трајао и два мјесеца, указује Кисић Тепавчевићева, имајући у виду, додаје, да вријеме хоспитализације траје од двије до три недеље, плус вријеме које потребно за чекање пи-си-ар теста и вријеме кућне изолације од 14 дана.

Према новим критеријумима, статус позитивне особе сада може да траје 14 дана, ако је особа без симптома.