latinica  ћирилица
07/06/2020 |  18:21 | Аутор: vecernjenovosti

Италијани отварају студио за анимацију у Србији

Свјетски позната продуцентска кућа Iervolino Entertainment 1. јула у Србији отвара свој студио за израду кратких, анимираних, веб и стриминг форми, у који ће уложити 8,5 милиона евра и гдје ће запослити готово 600 људи.
Италијани отварају студио за анимацију у Србији - Фото: Novosti.rs
Италијани отварају студио за анимацију у СрбијиФото: Novosti.rs

Меморандум о разумијевању у Београду су потписали министар привреде Србије Горан Кнежевић и власник продуцентске куће Андреа Јерволино, у присуству популарног глумца Милоша Биковића, који је најзаслужнији за долазак Италијана у Србију.

- Предвиђено је да Iervolino Entertainment оснује привредно друштво на које ће пренијети више од 11 милиона евра ауторских права, као и да производи анимиране филмове, и то најмање десет у току године, вриједности минимум 150.000 евра, односно за анимиране серије минимум 150.000 евра по епизоди - рекао је Кнежевић.

Јерволино је захвалио Влади Србије која је подржала пројекат и истакао да ће продукције рађене у Србији бити дистрибуиране у читавом свијету и то у најмање 150 земаља.

- Наш план је да до 2031. године у српској кинематографији произведемо садржај у вриједности од милијарду евра. Садржаји ће бити приказивани на најважнијим платформама, а велике звијезде, попут Џонија Депа, играће у нашим филмовима - најавио је Јерволино.

ТАЛЕНТОВАНИ И ЗА ДИЗАЈН

Глумац и продуцент Милош Биковић је рекао новинарима да је Јерволина упознао радећи са Антониом Бандерасом на филму "Изван граница реалности".

- Имамо сјајне научнике, драгуље у спорту, а сада је прилика да покажемо какве вриједне људе имамо у умјетности, дизајну, писању сценарија - поручио је Биковић.