latinica  ћирилица
07/06/2020 |  19:35 ⇒ 08/06/2020 | 07:09 | Аутор: РТРС

Због миграната угрожена безбједност српских повратника

Ставити ограду у мигрантском центру у српском селу Липа код Босанског Петровца и апеловати да Предсједништво БиХ разговара са представницима Пакистана, Ирака, Ирана и Авганистана да се илегални мигранти из ових земаља иселе из БиХ - ово би требало да буду само неки од закључака након састанка већег броја удружења Срба и српских политичких представника у Федерацији БиХ, који ће бити одржан у уторак код цркве у Липи.

Кажу да је повећан криминал и угрожена безбједност посебно српских повратника, али и бошњачког становништва у Унско-санском кантону због неконтролисаног кретања миграната.

Локално становништво, посебно у српским повратничким селима, у Унско-санском кантону због миграната није сигурно, кажу у Одбору за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Мигранти се слободно крећу, обијају се и пљачкају куће, а често се и туку између себе чиме угрожавају безбједност.

Зато су српска удружења одлучила да за два дана одрже састанак у селу Липа код Босанског Петровца.

- Закључци ће бити да се постави ограда у мигрантском центру у српском селу Липа код Босанског Петровца и да Предсједништво БиХ разговара са представницима Пакистана, Ирака, Ирана и Авганистана да се илегални мигранти из ових земаља реанмисију из БиХ - рекао је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора.

Мигранти не угрожавају безбједност само у Унско-санском кантону. Гранична полиција БиХ јуче је спријечила више од 170 илегалних прелазака. Из Србије у Босну и Херцеговину покушало је да уђе 150 миграната на подручју Зворника. На Изачићу код Бихаћа на границу са Хрватском упутило их се 17. Од илегалног преласка границе на подручју Требиња одвраћено је пет лица.

- Ми не знамо ко су ти људи. Они стално праве проблеме, сукобљавају се међу собом, ту су већ и криминалне групе - наводи Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност.

Мигрантско питање већ одавно није хуманитарно већ политичко питање у БиХ од којег најмање користи, а највише штете, имају и Срби и Бошњаци, каже епископ бихаћко-петровачки Сергије.

- Креатори демографских токова с ових подручја узимају најквалитетније међу Србима и Бошњацима, одводећи их у бијели свијет, а на ове просторе доводе несрећнике из Пакистана, Авганистана и ко зна одакле - наводи епископ Сергије.

Да је мигрантско питање у БиХ постало већ одавно политичко, свједочи и оставка министра безбједности Фахрудина Радончића, коју је поднио јер његов став да се илегални мигранти врате у земље одакле су дошли није наишао на зелено свјетло пакистанског амбасадора у БиХ и СДА.

Многи су сагласни да је мигрантско питање процес којем се не зна ни узрок ни крајњи циљ, али је већ извјесно да не доноси ништа добро.