latinica  ћирилица
07/06/2020 |  19:45 ⇒ 08/06/2020 | 07:10 | Аутор: РТРС

Заражени иду из СЦ "Никола Тесла" у стару Хирургију (ВИДЕО)

Сутра почиње исељавање лица заражених вирусом корона из Павиљона 1 Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци.
СЦ "Никола Тесла" - Фото: РТРС
СЦ "Никола Тесла"Фото: РТРС

Студентски дом треба да се дезинфикује и припреми за повратак студената, а 29 пацијената биће смјештено на локацију старе хирургије.

Марко Ћурко је 25. марта своју студентску собу препустио пацијентима зараженим вирусом корона, а данас се припрема за повратак. Каже, ваља се спремити за предстојеће испитне рокове, а све ће бити лакше када се из привременог смјештаја у Ђачком дому врати у своју собу.

- Самим тим ћемо добити боље услове. Наравно, истог тренутка ће се отворити и менза, а имаћемо и више простора да спремамо испите зато што ће бити ослобођене и читаонице које се налазе у првом павиљону - каже Ћурко.

Измјештање заражених вирусом корона требало би да започне сутра. До оздрављења, 29 лица која се тренутно налазе у Студенстком центру, биће смјештено на локацији старе хирургије.

- Врло је битно да лица позитивна на вирус корона буду смјештена у једном колективном центру. Два су разлога за то. Први - да не пренесу инфекцију на здраве пацијенте, а други - код њих често долази до погоршања и потребно је да буду близу здравствене установе, да можемо правовремено да им пружимо адекватну помоћ - појашњава Владо Ђајић, директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Када и посљедњи заражени напусти студентски дом, слиједи обиман посао његовог враћања у првобитно стање.

- Ми смо одлучили, а тако прописује и Институт за јавно здравство, да генерално урадимо дезинфекцију обекта. То подразумијева дезинфекцију свих површина, и подних и зидних и прозора, тоалета, смјештајних дијелова гдје су пацијенти спавали, кревета... Морамо радити обавезну дезинфекцију и дубинско прање душека и постељине - наводи Драгослав Топић, директор СЦ "Никола Тесла".

Правила студентског живота неко вријеме изгледаће мало другачије, а окупљање у већим групама се не препоручује.

- Мјери се температура, у објекту је обавезно ношење маске и онај дио дезинфекције који ми радимо два пута дневно, дезинфекција комплетног објекта и свакако приликом уласка у објекат студенти морају урадити дезинфекцију руку на бази 70 одстотног алкохола - појашњава Топић.

На повратак у дом чека 350 студената и сви морају да имају негативан тест на вирус корона. До сада је тестирано свих 1.500 студената Центра "Никола Тесла". Иста правила важе и за остале домове, па је у Српској на корону тестирано 2900 студената.

- Сви су урадили тест у локалним заједницама, како би могли да уђу у студентски центар - каже Ћурко.

Кроз овај објекат до сада је прошло укупно 550 пацијената који су били позитивни на вирус корона, али нису имали симптоме. За 15-ак дана своја мјеста у овим собама поново би требало да заузму студенти.