latinica  ћирилица
07/06/2020 |  19:51 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Из Хрватске по намирнице у Српску (ВИДЕО)

Трговачки и угоститељски објекти у Костајници умногоме зависе од посјете грађана из сусједне Хрватске Костајнице. Епидемија вируса корона и забрана уласка страних држављана одразила се и на рад овдашњих трговачких и угоститељских објеката.
Костајница -
Костајница

Мирослав Поповић живи у Загребу, а често дође у Хрватску Костајницу. Навика му је, каже, да пређе преко Уне и купи нешто или попије кафу.

- Увијек навратим да купим нешто, јефтиније је. Дођемо и да попијемо кафу и прошетамо. Више од два мјесеца нисмо прелазили границу због вируса корона, такве су биле рестрикције. Све је било затворено и добро је дошло отварање граница и нормализација стања - каже Поповић.

И Нада Блажевић из Хрватске Костајнице каже да је навикла да пређе у Костајницу у куповину. Протекли период недостајала јој је пијаца.

- Било је необично, фалила нам је доста куповина. У Костајници су цијене много повољније - наводи Блажевићева.

Због забране рада и трговци су у Костајници два мјесеца одмарали. Поновно отварање радњи једва су дочекали, као и слободан прелазак границе из Хрватске, јер им много значе купци из Хрватске Костајнице и околних мјеста.

- Није било ни посла, строго смо се прдржавали правила. Сада је поново отворен гранични прелаз, грађани долазе из Хрватске, што се много осјети у трговини - прича Слађана Јајчанин, трговкиња.

У општинској управи у Костајници истичу да је трговина и угоститељство значајна привредна грана за ову локалну заједницу. Стога им много значи слободан пролаз на овом граничном прелазу.

- Већа је фреквенција људи у граду. Привреда, која је у Костајници орјентисана на трговину и угоститељство, у највећем дијелу зависи од људи који прелазе границе па се период короне, односно, забране уласка страних држављана, одразио на то - рекао је Александар Пашић, портпарол општине Костајница.

У овој неразвијеној локалној заједници су оптимисти и надају се да ће поново да се нормализује стање, што ће довести до повећања куповне моћи.