latinica  ћирилица
07/06/2020 |  19:56 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Киша и ниже температуре угрозили усјеве (ВИДЕО)

Киша, праћена ниским температурама, угрозила је усјеве. Неповољне временске прилике негативно утичу на развој повртарских и ратарских култура. Угрожено је поврће и у пластеницима и на отвореном. Смањен је род, а касниће и бербе.
Усјеви - Фото: РТРС
УсјевиФото: РТРС

Кукуруз, жељан сунца бори се да опстане и преживи температурне осцилације у току дана и ноћи. На влажним парцелама недостаје му снага за даљи раст и развој.

- Поједини листови кукуруза, поготово горњи, почињу да жуте и тамне и то се дешава од велике хладноће и влаге. Ко је урадио добру агротехнику, ту је углавном добар кукуруз, зависно од земљишта - каже Душан Стјепановић, пољопривредник из семберског села Којчиновац.

Ноћна температура испод 12 степени узима данак, па је на неким парцелама кукуруз потпуно блокиран у развоју, а листови су љубичасти због немогућности усвајања фосфора. Ратарима се савјетује прихрана кукуруза преко листа.

- Првенствено се препоручује прихрана са ђубривом на бази аминоксиелина и додавања ђубрива која имају изузетно јаку концентрацију фосфора и аминокиселине да ублажи температурне шокове - каже пољопривредник Станко Тадић.

Ниска температура угрозила је и лубеницу и дињу у тунелима, која је требало да буде отворена прије десет дана. Први род је упитан и приспјеће десет до петнаест дана касније него иначе, а касни и садња на отвореном.

- Расад нам стоји у пласетнику, не можемо да је изнесемо вани због овог времена. Требало је да буде посађена прије четири до пет дана, а јој већ пролази рок за садњу. На то не можемо да утичемо - наглашава Милорад Зарић из Црњелова.

И вађење ране мркве која је приспјевала око 8. јуна касниће седам дана.

- Вријеме није добро ове године, поготово је лоша агроеметеоролошка ситуција, кише су огромне, културе скроз споро расту. Много је хладно, температура није прешла 25 степени. Ове године све су културе подбациле и слаби су за овај рок доспијевања - прича Менсур Хаџић из Јање код Бијељине.

Временски услови неповољни су и за поврће и у пластеницима. Нема редовног брања краставаца, а успорено је и сазријевање паприке. Биљке су под стресом па долази до развоја гљивичних и бактеријских обољења.

- Кад крене љепше вријеме могућа је појава и гриње, односно црвеног паука који значи фунгициде који дјелују на гљивична обољења, а гдје има појаве бактериозе, добро је урадити третмане бакарним препаратима - појашњава Вања Несторовић, агроном.

Стручњаци савјетују да повртари прије изношења расада на њиве одраде третман аминокиселинама и ђубривима да је биљка што спремнија за температурне осцилације.

Проблема ће имати и ратари који нису заштитили пшеницу од фузаријума јер јој због кише у фази цвијетања пријети обољење.

Повећана је и заштита воћа које је изложено нападу биљних болести.