latinica  ћирилица
07/06/2020 |  22:44 ⇒ 22:46 | Аутор: СРНА

Друштвене мреже одиграле велику улогу за вријеме епидемије

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да су друштвене мреже одиграле велику улогу за вријеме епидемије вируса корона, јер су омогућиле бржи проток информација.

Шеранић је вечерас рекао за АТВ да су у овом периоду у Министарству користили тај начин комуникације, који је омогућио и да се види шта је то што људе највише занима.

Он је указао да је вирус корона још присутан и да ће се џепови и даље појављивати, те поручио да људи не треба да се плаше вакцине.

Шеранић је напоменуо да су током епидемије препознати одређени недостаци који ће бити отклоњени, али је указао да је систем здравства, који је успостављен у бившој држави, одговорио на њене изазове, као и свијест људи, а поменуо је и добар закон о заштити заразних болести који има Република Српска.

Уредбе које је донијела предсједница Српске Жељка Цвијановићеве, према његовим ријечима, допринијеле су да се живот током епидемије не заустави и да систем функционише.

Шеранић је рекао и да не размишља да је вирус корона теорија завјере, већ да је његова појава условљена начином живота.

Задовољан је оним што је Министарство урадило у прошлој години, као и тиме што је ова година добро почела, а у плану је да буде завршена са четири нова закона.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да су друштвене мреже будућност комуницирања, те да би било добро да сви више на тај начин комуницирају.

Рајчевић је рекао да је његово министарство користило комуникацију путем друштвених мрежа, што и даље чини.

Он је истакао значај онлајн наставе током епидемије, која се показала као пун погодак, те мисли да ће постати дио свих наставних процеса измјеном закона који регулишу ову област.

- Ако нешто има позитивно, то ће бити виши ниво свијести о потреби дигитализације свих друштевних процеса код нас, од образовања па надаље - рекао је Рајчевић.

Када је ријеч о вирусу корона, Рајевић је рекао да је Република Српска реаговала на вријеме како би спријечила ширење вируса, те је похвалио све у ресору високог образовања јер су схватили озбиљност ситуације.

Он је истакао да је током епидемије Републички штаб за ванредне ситуације био на висини задатака, те да је Српска имала срећу што је министар здравља Шеранић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић сагласан је да је вирус корона вратио људе пољопривреди и да је постигнут циљ овог министарства, а то је масовна сјетва.

У релативно кратком року, како је навео, обезбијеђен је сјетвени материјал, а сјетву је знатно олакшало смањење цијене горива на пумпама.

- Можемо очекивати једну сасвим задовољавајућу годину када је ријеч о пољопривредној производњи - рекао је Пашалић.

Указао је на потешкоће када је ријеч о шумарству у Републици Српској, али је као највећи успјех током епидемије навео то што није заустављена сјеча већ су сва шумска газдинства радила.

- Премашили смо план за пет мјесеци када је ријеч о обиму сјече - рекао је Пашалић.