latinica  ћирилица
08/06/2020 |  19:55 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Невесињски кромпир први брендирани производ у Српској (ВИДЕО)

Невесињски кромпир постао је први брендирани производ у Републици Српској. Ознака заштите географског поријекла осигурава велике добробити, бољу позицију на тржишту и већу цијену. У поступак брендирања ускоро би могли и произвођачи сира.
Кромпир - Фото: РТРС
КромпирФото: РТРС

Након двије године поцедура, провјера, студија, прикупљања документације, невесињски кромпир коначно је добио ознаку заштите географског поријекла.

Тај печат потврђује вишедецинијску традицију узгоја, квалитет и својства производа специфична за локалитет Невесиња.

- Произвођачи ће морати поштовати спецификације по којима су и добили заштиту, ови производи су боље позицинориани на тржишту а купци имају сигурност да се ради о оригниланом проиуводу - појаснио је Драган Брењо, предсједник Комисије за заштиту производа са географским ознакама, Агенција за безбједност хране БиХ.

Боља откупна цијена брендираних производа, већа и до 20% од садашњих, сигурно тржиште утицаће на повећање броја произвођача.

На полицама маркета или тржница, под именом "невисњиски" продаваће се искључиво оригинални производ, а преваре купаца неће бити могуће, јер ознака поријекла гарантује да су добили квалитет који су платили.

Произвођач Драго Шиљеговић истиче да је квалитет бољи и да то људи преознају и да воле скупље платити него увозни који могу купити и за 40-так пфенига.

Готово да нема домаћинства у невесињском крају које се не бави узгојем кромпира, за своје потребе или за тржиште.

Брендирање, али и подршка локалне управе резултирали су све већим интересовањем за овогодишњу сјетву.

- Засијано је око 300 хектара, принос је око 20 тона по хектару а годишњи принос је шест хиљада тона - каже Синиша .

- Ми смо сад на почетку пута, добили смо ознаку али сад иде одређивање етикете, грамаже, услова слиједљивости и осталог што мора да се испоштује, и што је најважније омасовљавање да се кванитативно одговори на захтјеве - додаје начелник Миленко Авдаловић.

У процедуру брендирања након произвођача кромпира могли би се упустити и произвођачи херцеговачког сира из мијеха.

Овај специјалитет нашао се у првом свјетском интерент атласу хране и аутентичних производа, међу 10.000 производа.

Описана је специфична технологија прављења сира, а наведени су и подаци о локалитету са којег потиче.

Произвођач сира Мирослав Глоговац наводи да херцеговаки сир из мијеха производи читава висока Херцеговина те да постоје писани трагови да се овај сир производи у задњих 700, 800 година на овај начин.

Промоције, бреднирање, али првенствено чување аутохтохних рецептура и услова органске производње, Херцеговину кандидују за регију здраве хране, која ће бити препозната у свјетским оквирима.

Листа производа је дуга, од кромпира, сира, меда, вина, ракије, до љековитих трава и приправака.