latinica  ћирилица
09/06/2020 |  09:25 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Давидовић: Угрожени српски повратници, али и Бошњаци

Предсједник Удружења "Повратници" Немања Давидовић изјавио је, уочи данашњег протестног скупа у српском селу Липа између Босанског Петровца и Бихаћа, гдје се налази мигрантски камп, да проблем са мигрантима немају само Срби, већ и Бошњаци, те да треба појачати физичко обезбјеђење кампа и спријечити њихово слободно кретање, обијање и пљачкање кућа.
Немања Давидовић -
Немања Давидовић

- Угрожено је комплетно локално становништво, а посебно Срби повратници. Због неадекватне обезбијеђености кампа мигранти се слободно крећу, обијају и пљачкају куће, а често се и туку између себе - истакао је Давидовић.

Он је за "Политику" рекао да ће од власти Унско-санског кантона бити затражено да појачају физичко обезбјеђење кампа и да се припадницима полиције који су већ ангажовани на обезбјеђењу што прије исплате три заостале плате.

Давидовић је нагласио да ће, уколико не буде удовољено њиховим захтјевима, протесте организовати у Сарајеву.

Предсједник Одбора за заштиту Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић указао је да је евидентирано више од 200 напада миграната на становнике и имовину повратника у Федерацију БиХ, те нагласио да ће на данашњем скупу исказати противљење најављеном проширењу кампа.

- Упутићемо апел трочланом Предсједништву Бих да отворе разговоре са представницима Пакистана, Ирака, Ирана и Авганистана да се илегални мигранти из тих земаља иселе из БиХ - рекао је он.

"Политика" подсјећа да се у прихватним центрима у БиХ, према неким процјенама, налази око 6.000 миграната, те да број придошлица расте, што је потврдио и замјеник директора Службе за послове са странцима Мирсад Бузар, који је рекао да је "у посљедњих 10 дана евидентирано 450 новопридошлих".